Zumbići slave 30. rođendan

Zumbići   slave   30.  rođendan

Svečani koncert će se održati u nedjelju, 1. prosinca u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Poznati osječki dječji zbor s nama je već punih trideset godina. Nedavno je snimljen i spot za novu pjesmu "Prijatelji".

Ususret svečanoj proslavi 30. obljetnice rada koja će se 1. prosinca održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Osječki su zumbići snimili spot za svoju novu pjesmu "Prijatelji". Pjesma je, početkom studenog, premijerno izvedena na Hrvatskom dječjem festivalu u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a za glazbu je i tekst zaslužan Goran Bošković, pjevač poznate osječke grupe Fluentes. Aranžman potpisuju Goran Bošković i Željko Nikolin u čijem je studiju pjesma i snimljena, dok je za predivne jesenske kadrove Osijeka i nasmiješenih lica Zumbića zaslužan Cinematic Osijek (Josip Grizbaher). Na snimanju su spota u osječkoj Tvrđi te na lijevoj obali Drave sudjelovali Zumbići, članice vokalnog ansambla "Brevis", ali i prijatelji zbora - roditelji, braća, sestre i svi ostali najmiliji.

Danas zbor okuplja oko 120 djece predškolske i školske dobi od 5 do 12 godina. Repertoar zbora je izrazito bogat s osobitim naglaskom na dječju umjetničku pjesmu hrvatskih i inozemnih skladatelja. Djeca su razvrstana u tri pjevačke skupine ovisno o dobi i glazbenim mogućnostima. 
Zborom rukovodi tim glazbenih stručnjaka koji je svojim dosadašnjim natprosječno kvalitetnim radom pridonio sadašnjem ugledu zbora.
Zbor je primio više vrijednih nagrada-  na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu od 1996.-2003. godine zbor je nepobijeđen u kategoriji dječjih pjevačkih zborova u kojoj je osvojio čak 7 prvih nagrada, a u dva je navrata osvojio i prijelazni pehar Društva hrvatskih skladatelja za najbolju izvedbu djela domaćih autora - 1998. i 2000. Nakon šest godina pauze, 2009. godine, s novim vodstvom (dirigent: Vranić, klavir: Erjavac) zbor ponovno nastupa na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu i ponovno osvaja prve nagrade u kategoriji dječjih zborova.
1999. zbor je nagrađen Zlatnim pečatom Grada Osijeka za poseban doprinos u promicanju kulture svoga grada.
Zbor je do sada snimio sedam audio materijala od kojih je ističemo cd Kapljice s ciklusom pjesmama hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog i Slon u Babilonu s izborom pjesama hrvatskih skladatelja (Lhotka Kalinski, Kaplan, Bobić, Županović itd.)
Također, članovi zbora sudjelovali su u predstavama Opere HNK-a Osijek (Ero s onoga svijeta, Grofica Marica, La Boheme, Carmen, Tosca). U sklopu «Osječkog ljeta kulture» 2003. zbor je u suradnji sa HNK-om u Osijek sudjelovao u postavljanju dječje opere «Mali dimnjačar» Benjamina Brittena.
Zbor je ostvario niz uspješnih koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu a kao najznačajnije treba izdvojiti koncert povodom 90-te obljetnice rođenja Brune Bjelinskog i 10-te obljetnice rada Osječkih zumbića, sudjelovanje na svečanom Božićnom koncertu Zagrebačke filharmonije, koncert na Šibenskom dječjem festivalu, sudjelovanje na svečanoj Misi prilikom posjeta Sv. Oca Pape Ivana Pavla II Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji 2003. godine, sudjelovanje u izvedbi kantate Carla Orffa: Carmina Burana na Osječkom ljetu kulture 2005, postavljenje dječjeg musicala ZOOM!, sudjelovanje u projektu J.Rutter: „Mass of the children“ 2007. i 2008., praizvedba oratorija Izaija Davora Bobića, 2009. i dr.

Voditeljice: Majda Milinović i Anja Papa
Korepetitor: Zvonimir Glibušić
Organizacijski voditelj: Davor Dedić
Umjetnička ravnateljica: Antoaneta Radočaj-Jerković