Župan Ivan Anušić potpisao ugovore za uređeniji ruralni prostor

Župan Ivan Anušić potpisao ugovore za uređeniji ruralni prostor Župan Ivan Anušić potpisao ugovore za uređeniji ruralni prostor
foto:HRT/M.MIlas foto:HRT/M.MIlas
foto:HRT/M.MIlas foto:HRT/M.MIlas
foto:HRT/M.MIlas foto:HRT/M.MIlas
foto:HRT/M.MIlas foto:HRT/M.MIlas

foto:Saša Forgić

Za Općine Čeminac, Ernestinovo, Čepin, Bizovac i Satnicu Đakovačku Osječko-baranjska županija izdvojit će 467 000 kuna te 167 000 kuna za istraživačke projekte Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Osječko baranjska županija smatra kako su Prehrambeno-tehnološki i Poljoprivredni fakultet u Osijeku ključni za budućnost Slavonije jer se bave proizvodnjom hrane. Sami naši potencijali usmjereni su prema tome i istraživački rad treba poticati, rekao je župan Ivan Anušić i dodao kako će to činiti i ubuduće: "Sve ono što se bude radilo po pitanju istraživanja, znanosti i unaprjeđenja proizvodnje na poljoprivrednim površinama podržat ćemo bez iznimke te odraditi puno više projekata". 

Ruralni je razvoj širok pojam, no ovim novcem općine mogu poboljšati infrastrukturu, poticati određenu poljoprivrednu proizvodnju ili OPG-ove. Svaka će općina dobivene iznose utrošiti za projekte koji su za njih prioritetni, pojasnio je župan Anušić.

Prehrambeno-tehnološki fakultet dobio je potporu za 11 malih projekata, čija je osnova prerada voća i povrća, razvoj novih proizvoda na bazi voća i povrća, unaprjeđenje procesa prozvodnje, prozvodnja vina, voćnih rakija ili čak istraživanje moggućnosti primjene nusproizvoda prehrambene industrije kao sirovine za druge industrije, istaknuo je dekan Jurislav Babić. Ulaganja u znanost i istraživanje u Hrvatskoj iznose samo 0,8 posto BDP-a, dok je to u razvijenijim zemljama Europske unije od 2-4 posto. PTF prijavljuje i dobiva u posljednje vrijeme sve više projekata. U prosincu su potpisana tri ugovora koje financira Hrvatska zaklada za znanost u vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna, u ponedjeljak će biti potpisana dva projekta s Podravkom od 300 000 kuna, a u postupku evaluacije su dva europska projekta vrijednosti 10 milijuna kuna, pohvalio se dekan Babić. 

Ivan Žeravica, zamjenik načelnika općine Čepin s 200 000 tisuća kuna olakšat će pristup poljima čepinskim poljoprivrednicima.  

Župan Ivan Anušić, dekan PTF-a Jurislav Babić i zamjenik načelnika Čepina Ivan Žeravica