Župan primio najboljeg mladog poljoprivrednika

Župan primio najboljeg mladog poljoprivrednika Župan primio najboljeg mladog poljoprivrednika
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Pobjednika natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, Ivana Gašića iz Beketinaca primio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Gašić se bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka, a brigu o obiteljskoj farmi preuzeo je kada se nalazila u problemima i uspio je održati na životu.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Ivan Gašić odmalena je pomagao roditeljima, zavolio taj posao i odlučio da će proizvodnjom mlijeka zarađivati svoj kruh. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. No, put do toga nije bio nimalo lak, jer je posao na sebe preuzeo u vrijeme kada je obiteljska farma Gašićevih, kao i mnoge druge, vodila borbu s otkupljivačima zbog pojave aflatoksina. No, posao je krenuo nabolje nakon što su otvorili mini siranu.

Mlijeko s Gašićeve farme danas nosi oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane dok većinu prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Na svom OPG-u proizvodi i hranu za svoju stoku - uzgaja tritikal, kukuruz, lucernu, suncokret, ječam i pšenicu.

Izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika pokrenula je i treći put zaredom organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir. Na izbor je pristiglo 26 prijava, a desetero ih je ušlo u uži izbor. Ivan Gašić u listopadu putuje u Bruxelles na Europski kongres mladih poljoprivrednika.