Županija subvencionira kamate na stambene kredite

Županija subvencionira kamate na stambene kredite Županija subvencionira kamate na stambene kredite
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Kao odgovor na negativne demografske trendove, ali i na potrebu gospodarstva za radnom snagom Osječko-baranjska županija provodi projekt subvencioniranja kamata na stambene kredite. Zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je danas ugovore s čelnicima Đakova i Valpova te Kneževih Vinograda.

Projekt se odnosi na subvencioniranje kamata na stambene kredite, a namijenjen je osobama koje kupuju nekretninu na području Županije te koje imaju zasnovan radni odnos na tom području. "Potpisali smo ugovor sa sedam poslovnih banaka i dogovorili kamate koje se kreću u rasponu od 2,49 do 3,2 posto. Županija  ove kamate subvencionira s 1%. Dogovoren je kreditni potencijal u iznosu od 50 milijuna kuna, a maksimalan je iznos kredita na koji se kamata subvencionira 500 000 kuna. Kako bi ovaj projekt bio za korisnike bio što povoljniji, upućen je poziv i svim jedinicama lokalne samouprave da se dodatno uključe u tu subvenciju. U prvom se krugu uključilo šest (Grad Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovc), a danas su potpisani ugovori s još tri jedinice lokalne samouprave - gradovima Đakovom i Valpovom te općinom Kneževi Vinogradi. Korisnici s tih devet jedinica imat će dodatnu subvenciju od 1+1 (županije i grada ili općine) te će kamata za njih iznositi već od 0,49 %. Projekt je to koji je dosada pokazao jako dobre rezultate - dosada je plasiran ukupno 21 milijun kuna te je kupljeno 65 nekretnina (30 kuća i 35 stanova)". Istaknula je to na današnjem potpisivanju ugovora pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović. Dodaja je kako je najveća zastupljenost u kupnji stanova upravo na onim jedinicama lokalne samouprave koje su dodatno subvencionirale kamate. Oni korisnici koji su već podignuli kredit s područja ove tri jedinice lokalne samouprave od 1. će siječnja dobiti u banci nove otplatne planove i dodatnu subvenciju na kredite od 1% tako da će i oni koji su prije potpisivanja podignuli kredit, imati povoljnije uvjete nego dosada. Projekt subvencioniranja kamata na području Županije bit će aktualan sve dok se ne potroši kreditni potencijal od navedenih 50 milijuna kuna. Razmišlja se i dugoročno pa će se, bude li zanimanja, kreditni potencijal i dodatno povećati. Milardović je pojasnila kako je taj projekt na neki način kompatibilan s projektom APN-a, ali je njegova prednost što korisnik nakon vrlo brzo može vrlo brzo kupiti nekretninu te realizirati kredit, za razliku od APN-a kod kojeg se to može učiniti jednom ili dvaput godišnje.
Zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić rekao je kako se taj Grad uključuje u projekt Županije s dodatnim subvencioniranjem kamate od 1%. „U protekloj je godini prodano 150 objekata na području Grada Đakova, te očekujemo da ćemo na ovaj način pomoći Đakovčanima".
A Ana Brajnović, zamjenica valpovačkog gradonačelnika o projektu subvencioniranja kamata na stambene kredite kaže: „Objeručke smo prihvatili projekt te ćemo od 1. siječnja subvencionirati kamate na kredite s 1 posto".
Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi pojasnio je kako je ovo već peti projekt koji se realizira s Osječko-baranjskom županijom. „Za njega smo osigurali 300 tisuća kuna u proračunu za 2020. godinu. Rješavanje stambenog pitanja preduvjet je ostanka stanovništva na našem području, a u konačnici i gospodarskog rasta i razvoja".