Županijske potpore za ruralni razvoj

Županijske potpore za ruralni razvoj Županijske potpore za ruralni razvoj

U Osijeku je potpisano 26 ugovora vrijednih gotovo pola milijuna kuna, a riječ je o novcu kojim Osječko-baranjska županija podupire razvoj ruralnog područja te potiče proizvodnju lokalnih autohtonih proizvoda i njihov plasman u turizam i ugostiteljstvo.

Unaprjeđenje ruralnog turizma te njegovanje autohtone eno i gastro ponude kroz potpore slavonsko-baranjskim poljoprivrednicima smjer je u kojem će u budućnosti ići Osječko-baranjska županija, a tim su povodom su danas potpisani ugovori između OPG-ova, tvrtki i udruga s Osječko-baranjskom županijom.

Potpore za ulaganje u autohtonu eno i gastro ponudu za ovu su godinu iznosile 23.300 kuna raspoređenih na tri korisnika potpore. Potpore su ostvarili OPG-ovi, obrti i trgovačka društva koja se snabdijevaju poljoprivrednim proizvodnima lokalnih proizvođača povećavajući time njihovu konkurentnost i istovremeno njegujući autohtonu lokalnu kuhinju. Potpora iznosi 50% od ukupno plaćenog iznosa čiji maksimum može iznositi 10.000 kuna.

Na javni poziv za dodjelu potpora za ulaganje u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području naše županije u prošloj godini javilo se 29 OPG-ova, tvrtki ili obrta. Potpora se dodjeljuje za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ugostiteljske i turističke usluge u ruralnom turizmu. Potpora iznosi 50% opravdanih troškova s maksimumom od 30.000 kuna. Za 29 dodijeljenih potpora Županija je izdvojila 400.000 kuna, a za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu dodijeljeno je 25.000 kuna za šest korisnika.

Potporu za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama dodjeljuju se za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značaja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala Županije. 17 OPG-ova, tvrtki u udruga dodijeljeno je 80.800 kuna.

Potpisani su danas i ugovori s 22 korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za prihvatljiva ulaganja iz čak šest mjera potpora. Potpore za kontrolu tla na poljoprivrednim zemljištima, ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda, za promotivne mjere u korist poljoprivrede, za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke te za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama kao i potpore za uređenje ruralnog prostora. Dodijeljene 22 potpore ukupno su iznosile 644.660 kuna.

Poslušajte i izjave pročelnice Upravnog odjela ua poljoprivredu i ruralni razvoj Silve Wendling, aačelnik Općine Vuka Damira Maričića i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. 

Ivan Anušić, Damir Maričić i Silva Wendling