Županijski vijećnici izglasovali rebalans i razriješili J. Mesarić

Županijski vijećnici izglasovali rebalans i razriješili J. Mesarić Županijski vijećnici izglasovali rebalans i razriješili J. Mesarić

Županijska skupština svibanj 2018 fotografija Samir Klasiček HRT Radio Osijek

Proračun Osječko-baranjske županije za ovu godinu rebalansom je povećan 41 milijun kuna i sada iznosi 850 milijuna kuna. Izglasovali su to vijećnici na sjednici Županijske skupštine na kojoj je bez rasprave Jasminka Mesarić razriješena dužnosti ravnateljice Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Do izmjena i dopuna županijskoga proračuna došlo je zbog usklađivanja s odlukama Vlade o decentraliziranim funkcijama i godišnjim izvještajem o izvršenju Proračuna Županije te uvrštavanja novih projekata i novih prihoda, kaže pročelnica županijskoga Odjela za financije Snježana Raguž. Od 41 milijun kuna, koliko je proračun povećan, 34 milijuna odnosi se na županijski proračun, a ostalo na evidencijske prihode proračunskih korisnika koji su samo prikazani u proračunu. Kad je o kapitalnim projektima riječ, rebalansom su među ostalim povećana sredstva za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje u Osijeku za 7 milijuna kuna.

Pod točkom pitanja i prijedloga, vijećnike je, među ostalim, zanimalo što je uzrok i kako će se riješiti problem nesnosnoga smrada koji se s obližnjih farmi širi u Kuševcu. Župan Ivan Anušić rekao je kako to nije nije u nadležnosti Županije te da treba pozvati zdravstvene i sanitarne inspekcije kako bi se utvrdilo što je prouzročilo intenzivan smrad, a prošle godine ga nije bilo. Apelirao je na županijski Zavod za javno zdravstvo te Upravni odjel za zdravstvo da učine sve što mogu kako bi se Županija aktivirala u rješavanju tog problema.

Vijećnike je zanimalo i može li se Vlada dodatno uključiti u suzbijanje komaraca na ovome području. Budući da je pitanje postavio HNS-ovac Vinko Ručević, a HNS sudjeluje u vlasti na nacionalnoj razini, župan je predložio da se već sa sjednice uputi dopis kojim će se od Vlade tražiti da se financijski aktivnije uključi u borbu protiv komaraca. Izrazio je uvjerenost da to neće biti problem.

Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije Jasminka Mesarić razriješena je dužnosti ravnateljice Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, a za vršiteljicu dužnosti ravnateljice izabrana je Kristina Delalić Vetengl, muzejska pedagoginja u Muzeju. Ona će tu dužnost obnašati do imenovanja ravnatelja na temelju raspisanog natječaja. Nakon što vijećnici, bez rasprave, na prijedlog Muzejskoga vijeća nisu prihvatili izvješće Muzeja o izvršenju programa i financijsko izvješće, i o razrješenju Mesarić glasovalo se bez rasprave. Podsjetimo, ta je smjena u fokus medija i javnosti došla kada se Mesarić prozivalo zbog izložbe studenata osječke Umjetničke akademije u prosincu prošle godine, no iz Muzejskoga vijeća opovrgnuli su da je to povod i zahtjev za razrješenje obrazložili time što nije realiziran predloženi program i što je revizija utvrdila nepravilnosti u financijskom upravljanju Muzeja likovnih umjetnosti. Iako se o tome mogla očitovati na današnjoj sjednici Skupštine, sada već bivša ravnateljica nije se pojavila u velikoj županijskoj vijećnici.