Zvona proslavila 25 godina u tamburaškoj glazbi

Zvona proslavila 25 godina u tamburaškoj glazbi Zvona proslavila 25 godina u tamburaškoj glazbi

foto: D. Lončarić

Tamburaški sastav Zvona iz Đakova održao je koncert kojim je proslavio 25 godina glazbenog djelovanja. Uz poznate đakovačke tamburaše nastupili su i brojni gosti, a izveli su najpoznatije pjesme nastale u bogatom opusu tradicionalnih tamburaša.

Unatoč strahu domaćina kako će dvorana đakovačkog Centra za kulturu biti poluprazna, jer se nisu naplaćivale niti dijelile ulaznice nego je ulaz bio slobodan, koncert je premašio sva očekivanja, a dobar dio publike morao je stajati pred dvoranom jer nije bilo dovoljno mjesta. Đakovo grade, Mi smo Šokci iz Đakova grada, Tomin hrast, Moj je dado puno radio, Inat bećarski i Šokačka tuga samo su neke od uspješnih pjesama đakovačkih Zvona koje su se mogle čuti na koncertu koji je trajao više od dva sata, a uz nastupe gostiju Zvona su pokušala izvesti što više pjesama sa sedam izdanih albuma. Uz aktualni postav u kojem  su Tomislav Nemet (vođa benda) te Tomislav Žajdlik, Andrej Zirn, Marko Birtić i Ante Anić nastupio je i nekadašnji primaš Vinko Vukadin te bivši pjevači- Branko Ilakovac (danas frontman Slavonia banda) i Ivan Štivić (danas solist, donedavno pjevač TS Salaš), a prisjetili su se i još dvojice bivših pjevača- Darija Barišića i Jasenka Ivanetića koji danas žive u SAD, odnosno Velikoj Britaniji. U programu je sudjelovala i ženska pjevačka skupina Vranovke, tamburaški sastav Slavonski vez te Šima Jovanovac koji ove godine također slavi i to 55. obljetnicu glazbenoga djelovanja koju će početi obilježavati za nekoliko dana koncertom u osječkome HNK. Ugodnu tamburašku večer u Đakovu upotpunilo je i šarmantno vođenje Gorana Ivanovića Laca koji je, među ostalim, napisao i nekoliko pjesama za TS Zvona. 

Voditelj tamburaškog sastava Zvona, Tomislav Nemet, izjavio je kako će i u budućnosti njegovati glazbeni izričaj kakav imaju danas, a riječ je o prepoznatljivoj đakovačkoj "struji" izvorne tamburaške glazbe u kojoj ne postoje primjese suvremenih instrumenata nego se isključivo svira na tradicionalnim tamburama. Prisjetio se i suradnje s doajenom tamburaške glazbe i glazbenim urednikom Radio Osijeka Antunom Nikolićem Tucom te pokojnim Darkom Paurićem koji je, također kao glazbeni urednik Radio Osijeka prepoznao kvalitetu Zvona još 1994. godine i pomogao tom sastavu da započne uspješnu karijeru koja traje već 25 godina. 

Poslušajte i razgovor s Tomislavom Nemetom.

Tomislav Nemet Zvona Đakovo