Hrvatski radio

Radio Osijek

117. sezona HNK u Osijeku

18.09.2023.

14:44

Autor: Krunoslav Inhof

Najava 117. sezone osječkog HNK

Najava 117. sezone osječkog HNK

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Novu, 117. kazališnu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, pod sloganom "Sve što jesmo...", obilježit će tri dramske premijere, dvije operne i baletna, a najavljene su i brojne predstave u repriznom programu, koncerti, festivalski nastupi, suradnje, kao i gostovanja u sklopu novog pretplatničkog ciklusa "K-HNK".

Galerija
Vladimir Ham, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Miroslav Čabraja, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekLadislav Vrgoč, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekJasenka Crnković, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekNajava 117. sezone osječkog HNK, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekNajava 117. sezone osječkog HNK, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekNajava 117. sezone osječkog HNK, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekNajava 117. sezone osječkog HNK, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekNajava 117. sezone osječkog HNK, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

117. kazališna sezona osječkog HNK započela je koncertom "La Vie En Rose" na zatvaranju Osječkoga ljeta kulture, nastavljena je Kazališnim rujanskim klikom, a slijede dva gostovanja u sklopu novog pretplatničkog ciklusa "K-HNK". Ravnatelj Drame Miroslav Čabraja iznimno je ponosan na predstojeću sezonu jer je, uz intendanta, dobio njegovo povjerenje osmisliti program: "Moram reći da mi je još draže što ćemo krenuti s hrvatskim autorom, našom Ivanom Šojat i Jom kipurom za koji su probe u punom jeku. Nakon toga imamo jednu svevremensku komediju Dušana Kovačevića Maratonci trče počasni krug. Nakon toga ide drama Kena Keseya Let iznad kukavičjeg gnijezda za koji smatram da će biti naša velika uspješnica."


Uz spomenute tri dramske premijere, koncert i dvije opere najavio je ravnatelj Opere Ladislav Vrgoč: "Od opernih premijera nas očekuje Figarov pir Wolfganga Amadeusa Mozarta kao nešto na čega sam posebno ponosan jer je Mozart osnova opere. Nakon toga ćemo, u vrijeme Uskrsa, izvesti Mozartov rekvijem, a na proljeće ćemo izvesti jednu slavensku operu "Prodana nevjesta" Bedricha Smetane. To je jedan veliki zalogaj na koji smo spremni i s veseljem ga iščekujemo", rekao je Vrgoč. Uz dvije opere u predstojećoj sezoni osječko će HNK izvesti i jednu baletnu premijeru, a riječ je o "Snježnoj kraljici" Davora Bobića prema bajci Hansa Christiana Andersena.

Novost u ovoj sezoni su matineje u kojima će posjetitelji uz kavu moći uživati u komornim djelima najvećih kompozitora klasične glazbe. Prva je predviđena u subotu 23. rujna, s početkom u 11 sati, pod nazivom "Na kavi s Mozartom".


Intendant osječkog HNK Vladimir Ham dodao je kako se u ovoj sezoni želi vratili u kazalište publiku koja dugo nije kročila u kazalište, a cijene ulaznica u predstojećoj sezoni stoga se neće mijenjati. Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković također je istaknula, da su kao jedni od osnivača HNK, donijeli odluku da u predstojećoj kazališnoj sezoni neće biti povećanja cijena ulaznica i pretplata jer im je cilj da kazalište posjeti što veći broj gledatelja. Upis građanske pretplate je od 2 do 14. listopada.

Ham, Čabraja, Vrgoč i Crnković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.