Hrvatski radio

Radio Osijek

13. PAF - "Reakcija"

21.11.2013.

13:30

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

13. Performance Art Festival pod nazivom “Reakcija” u Osijeku je okupio neke od istaknutijih madih autora s hrvatske umjetničke scene.

Predstavljeni su radovi mladih i nadolazećih umjetnika performansa: Gilda Bavčevića, Tamare Bilankov, Nikoline Butorac, Božidara Katića i Vica Tomasovića, kao i multimedijskog umjetnika MarijanaCrtalića, kustosa ovogodišnjeg festivala. 

Osječki festival performansa osnovan je 2001. te je do sada predstavio brojne hrvatske i međunarodne autore. U fokusu festivala bili su različiti autorski, žanrovski i medijski pristupi performativnom u okviru vizualnih, audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti.

 Evo kako je ovogodišnje izdanje, nazvano "Reakcija" opisao MarijanCrtalić, koji je i osmislio cijelu koncepciju: „Elektronsko sažimanje slike svijeta ubrzalo je razotkrivanje naše planete kao nestabilnog globalnog sela pesimističnih pogleda na budućnost. Umjesto širenja komunikacije i udruživanja snaga u zajedničkom iznalaženju rješenja za sve veću ekološku ugroženost, javljaju se beskrajne vjerske i političke polarizacije popraćene mržnjom, nasiljem, ratovima. Odvraćanje pažnje od bitnih problema provodi medijska industrija u režiji ekonomsko-političke elite. U Hrvatskoj je teško prikriti rastuću nacionalnu i vjersku isključivost i popratni destruktivni konzervativizam te se sve više mladih ljudi uključuje u sve učestalije i sve konkretnije (re)akcije u sferi društveno-političkih problema.  U skladu s novim medijsko-kulturološkim pogledima i interpretacijama svijeta, razvija se i umjetnički diskurs kao sve relevantniji pokušaj angažiranijeg uključivanja u navedene globalne i lokalne probleme. Tako mladima već prirodna umreženost u virtualni elektronski svemir rezultira otkrivanjem suvremenih umjetničkih diskursa obilježenih sveopćom multimedijskom simbiozom ovostranog i programiranog svijeta. Mladi umjetnici pronalaze vizualni jezik koji najbolje ocrtava njihove unutarnje obrasce funkcioniranja, bazirane na izgradnji individualne svijesti željne otpora sveprisutnoj stereotipiziranosti – bilo od strane globalne konzumerističke ideologije, bilo od strane ultrakonzervativnog lokalnog normiranja. Javlja se pokušaj konstruiranja novog simboličkog, odnosno metajezičkog poretka, javlja se pokušaj redefiniranja shvaćanja pojavnog svijeta, javlja se reakcija...“

13. Performance Art Festival je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u organizaciji Udruge M-art iz Osijeka.

 

PROGRAM:

u srijedu, 20. studenog od 19 do 21 sat, u dvorani hotela Royal (Kapucinska 34)

Božidar Katić: Ispričavanje

Tamara Bilankov: Inkubator

Vice Tomasović: Teorija biljnoga podrijetla

u četvrtak, 21. studenog

u 12 sati, na Trgu slobode

Gildo Bavčević: Padaj silo i nepravdo

 

od 13 do 15 sati, u Kapucinskoj ulici

Nikolina Butorac: Vježbe snage, biljke snage

Marijan Crtalić: Računajte na nas

 

O autorima:

Gildo Bavčević (Split, 1979.) multimedijalni je umjetnik, živi i radi u Splitu. Djeluje kroz različite medije (performans, video, film, umjetničke akcije, multimedijske instalacije, audio projekti). Njegov je rad uvijek društveno i socijalno angažiran. Sudjeluje na mnogim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Diplomirao je 2013. MA Filma i medijske umjetnosti na UMAS-u, gdje trenutno radi kao vanjski suradnik.

 

Tamara Bilankov (Split, 1988.) prvostupnica je Filma i videa pri UMAS-u i studentica diplomskog studija Novih medija na ALU u Zagrebu. Izlaže na mnogim skupnim izložbama i festivalima te sudjeluje u stručnim radionicama i seminarima. Do sada je realizirala performanse, videoradove, videoinstalacije, zvučne instalacije. Unutar svojih radova iscrpljuje različite egzistencijalne teme, najčešće kroz medij tijela, te u tom smjeru nastavlja razvijati svoj rad.

 

Nikolina Butorac (Zagreb, 1986.) diplomirala je 2012. na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU u Zagrebu. Od 2007. sudjeluje na brojnim skupnim izložbama i festivalima, te u performativnim projektima i umjetničkim radionicama. Autorica je video i filmskih radova te brojnih performansa. U svom radu najčešće koristi tijelo kao medij izvedbe koncepata i ideja, te istražuje mogućnosti interveniranja performansom, akcijama i instalacijama u javnom prostoru.

 

Božidar Katić (Zagreb, 1983.) diplomirao je na ALU u Zagrebu. Jedan je od organizatora festivala DOPUST (Dani otvorenog performansa u Splitu). Bavi se crtanjem, ilustriranjem, grafikom, slikarstvom, kiparstvom, performansom i grafičkim dizajnom. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, izvodio javne instalacije i performanse. Autor je dviju javnih skulptura u Hrvatskoj i BiH. Dobitnik je nagrade 43.zagrebačkog salona.

 

Vice Tomasović (Split, 1986.) diplomirao je likovnu kulturu 2009. na UMAS-u. Od 2008. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, a od 2007. sudjeluje na festivalima performansa. Njegov rad obuhvaća performanse, slikarstvo, crtež, skulpturu. U svojim performativnim izvedbama povezuje više umjetničkih medija. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika. Živi i radi u Omišu.

 

Marijan Crtalić (Sisak, 1968.)  multimedijski je umjetnik i performer, jedan od istaknutijih umjetnika srednje generacije na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1992. Njegov rad obuhvaća instalacije, ambijente, performanse, radove u mediju videa, filma i fotografije. Izlagao je na više od 200 samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te je dobitnik nekoliko nagrada. Živi i radi u Sisku i Zagrebu.

 

Poslušajte što je svatko od umjetnika rekao o svome radu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.