Hrvatski radio

Radio Osijek

137 godina Muzeja Slavonije

04.06.2015.

04:01

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan, 4. lipnja 1877. službeno je utemeljen Osječki muzej, današnji Muzej Slavonije.

Osječki trgovci Franjo Sedlaković i Karlo Franjo Nuber darovali su zbirke novca, plaketa i oružja koje su smještene u jednu prostoriju osječkog Gradskog poglavarstva u Tvrđi, u prostorima današnjeg Muzej Slavonije na Trgu Presvetoga trojstva.
Ponio je naziv Muzej slobodnog kraljevskog grada Osijeka i u prvim desetljećima postojanja fundus se popunjavao gotovo isključivo donacijama bogatih i istaknutih Osječana, među kojima se uz Sedlakovića i Nubera ističu Josip Juraj Strossmayer, Emerik Hild i drugi. No, Karo Nuber ostao je najveći darovatelj u povijesti muzeja. Prijelomni trenutak bio je 1893., imenovanjem Vjekoslava Celestina kustosom muzeja. U gotovo 43 godine opremao je muzej, uređivao zbirke, sustavno vodio dokumentaciju i pokrenuo arheološka iskapanja, prikupljao etnografsku građu – ukratko zadužio je muzej do te mjere da ga se s pravom smatra jednim od osnivača Muzeja Slavonije, podaci su koje nalazimo na njegovim mrežnim stranicama.
Raznovrsnost i bogatstvo građe, kontinuirano prikupljane gotovo 130 godina, dovelo je osječki muzej do nacionalne razine (1994.) te statusa najvećeg muzeja općega tipa u Hrvatskoj.
Muzej Slavonije danas ima gotovo 400 tisuća registriranih predmeta raspoređenih u stotinjak zbirki. Devet odjela – prirodoslovni, arheološki (s prapovijesnim, antičkim te Odjelom seobe naroda i srednjega vijeka), numizmatički, povijesni odjel, Odjel umjetničkog obrta, etnografski, tehnički, Odjel muzealnih tiskopisa te hemeroteka, uz preparatorske radionice danas djeluju na tri lokacije – Trgu Sv. Trojstva, Trgu Vatroslava Lisinkog i u Bösendorferovoj ulici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.