Hrvatski radio

Radio Osijek

2020 mladih zagrlilo Tvrđu

17.04.2015.

15:22

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Točno 2020 mladih, učenika pet osječkih srednjih škola iz Osijeka danas se uhvatilo za ruke i doslovce obgrlilo Tvrđu i time simbolično uputilo poruku: „Volimo Osijek!“. Potpora je to osječkoj kandidaturi za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Učinili su to u sklopu akcije Mladi za grad. „Osijek 2020. projekt je koji ujedinjuje cijeli grad i širu regiju u zajedničkoj ideji, a poseban je naglasak na mladima i njihovom volonterskom potencijalu. Međutim, mi i izvan ove kandidature želimo pokazati sljedeće: postao ili ne postao Europska prijestolnica kulture 2020., Osijek je grad u kojemu mladi trebaju graditi svoju budućnost i realizirati ovakve i slične projekte, i to zato što vole ovaj grad i jer im on pruža niz mogućnosti“, istaknuo je jedan od koordinatora akcije.


Učenici pet srednjih škola smještenih na području Tvrđe i u njezinoj blizini – II. (jezične) gimnazije, III. (prirodoslovno-matematičke) gimnazije, Ekonomske i upravne škole, Strojarske tehničke škole te Elektrotehničke i prometne škole prije nego što su zagrlili Tvrđu, okupili su se na središnjem Trgu sv. Trojstva, gdje im se obratio gradonačelnik Ivan Vrkić. „Vrlo je važno u ovim vremenima, u kojima dominiraju političari i ružne vijesti, iz Osijeka konačno uputiti lijepe i pozitivne poruke i slike. U tome nam se pridružio i Novi Sad, grad kandidat za naslov Europske prijestolnice kulture 2021. godine, čiji su srednjoškolci ispisali poruku podrške Osijeku. Na taj način smo poručili kako se na ovim prostorima može surađivati na ovako lijepim susjedskim projektima“, rekao je Vrkić. "Činimo sve kako bismo stvorili atmosferu i dobili podršku i suglasnost od naših građana, jer nema smisla sve ovo skupa raditi ako svi zajedno nismo svjesni da ovo što radimo koristi prije svega našoj mladoj generaciji, pa zatim svima nama ovdje u gradu Osijeku", istaknuo je osječki gradonačelnik.

Mladim Osječanima stigla je i podrška iz Novoga Sada. Učenici Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, okupili su se na Keju, kod Spomenika žrtvama racije, gdje su u rukama držali slova koja su složili u natpis „Novi Sad 2021“ i „Osijek 2020“. Riječ je o akciji, koju je organizirao Odbor za kandidaturu Novog Sada za Europsku prijestolnicu kulture 2021. „Osmijeh mladih i njihov entuzijazam jasno su pokazivali snažnu želju novih generacija da njihovi gradovi osvoje ove prestižne titule“, ističe Tomislav Levak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.