Hrvatski radio

Radio Osijek

24. Festival glumca može početi

04.05.2017.

17:06

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije – Vinkovci, Otok, Ilok, Vukovar i Županja - idućega tjedna postaju kazališna središta. Od 12. do 20. svibnja održava se 24. Festival glumca .

Jedini je to festival u čijem je središtu isključivo glumac. „Izbornici, članovi ocjenjivačkoga suda, domaćini i domaćice te nagrađeni isključivo su glumci, pa se stoga s pravom kaže da je Festival glumca posvećen glumcima i glumačkim umjetničkim ostvarenjima“, ističu organizatori – Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Kazališna družina Asser Savus.
Iako je krenuo kao festival monodrame i komornog kazališta, do svog 24. izdanja razvio se u festival na kojem se mogu vidjeti i predstave s brojnom glumačkom postavom te daje uvid u različita glumačka ostvarenja, od monodrama za odrasle do dječjih lutkarskih ansambl predstava.
Izmira Brautović, Darko Janeš i Nedim Prohić članovi su ocjenjivačkog suda koji će od 12. do 20. svibnja pogledati osamnaest predstava prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, te odlučiti kome će se dodijeliti četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja (dvoje glumaca i dvije glumice), Nagradu Ivo Fici za mladog glumca ili glumicu do 28 godina, Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.
Ovogodišnja domaćica festivala je glumica Marija Sekelez, dugogodišnja ravnateljica zagrebačkog Kazališta Žar ptica. Tradicionalni Dan domaćice održat će se u srijedu, 17. svibnja, na Salašu Tena u Vinkovcima. Bogati popratni program Festivala, uz tradicionalnu večer poezije „Glumci pjesnici“ (18. svibnja u 19:00 sati u Kavani Aurelia u Vinkovcima) te „Male noćne glumačke razgovore“ (18. svibnja u 23:00 sata u atriju Hotela Admiral), uključuje i gostovanje poljske predstave „Dosjei“ Teatra Osmi dan, monodramu „Sve što sam prešutjela“ Mije Begović, kratku predstavu „Nenad X“ Ogranka mladih HDDU-a, okrugli stol o 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85. godišnjici smrti kazalištarca Joze Ivakića i Susrete kazališnih akademija s produkcijama klase redovitog profesora Joška Ševe s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, klase izvanrednog profesora Roberta Raponje s Umjetničke akademije u Osijeku te diplomskog ispita Anete Matulić s Umjetničke akademije u Splitu.
Svečano otvorenje 24. Festivala glumca je u subotu, 13. svibnja u 21 sat u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ u Vinkovcima, a festival završava tradicionalnim Glumačkim sijelom i dodjelom nagrada i priznanja u izletištu Kunjevci u Vinkovcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.