Hrvatski radio

Radio Osijek

48. Vinkovačke jeseni

02.08.2013.

15:03

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dođite u Vinkovce od 6. do 15. rujna. Čekaju vas Vinkovačke jeseni.

Organizacijski tim Folklornih večeri Aleksandar Nović i Franjo Japelj na konferenciji za medije predstavili su ovogodišnje Folklorne večeri koje se održavaju od 6. do 11 rujna. Najveća novina 48. Vinkovačkih jeseni vezano uz Folklorne večeri jest mjesto održavanja. Naime, Folklorne večeri održat će se na otvorenom na pozornici u Pješačkoj zoni Grada Vinkovaca.

Kako je istaknuo organizator Stjepan Đurković pripreme za sve glavne priredbe 48. Vinkovačkih jeseni završene su, a organizacijski timovi još rade na popratnim sadržajima. „Unatoč krizi naša manifestacija zadržat će razinu koju je imala i prethodnih godina. Usudio bih se reći kako su Vinkovačke jeseni u organizacijskom smislu na zavidnoj razini što nam potvrđuje i broj sudionika i posjetitelja. Ove godine želimo posebice u svjetlu naše Europske zajednice pokazati što smo, pa je takva i tema 48. Vinkovačkih jeseni „To smo što jesmo“. Želimo ostati svoji i pokazati Europi našu bogatu kulturu i tradiciju – to je cilj Vinkovačkih jeseni i svih sudionika manifestacije“, istaknuo je Stjepan Đurković- tajnik Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko srijemske županije. Aleksandar Nović, koji je uz Franju Japelja zadužen za organizaciju Folklornih večeri, istaknuo je kako se od sudionika Županijske smotre folklora Folklornih večeri traži izvornost i originalnost. „Folklorne večeri započinju 6. rujna programom otvorenja u 19,30 i započet ćemo bećarcem, koji je i zaštićena nematerijalna kulturna baština. Folklorne večeri održavaju se do 11 rujna u vremenu od 20 do 22 sata“, rekao je Nović dodajući kako je veliko zanimanje KUD-ova za folklorne večeri te kako se posebno puno gledatelja očekuje s obzirom na program na otvorenom. Franjo Japelj istaknuo je kako je cilj što veća raznovrsnost i šarolikost programa Županijske smotre folklora. „Očekuje Vas šarenilo programa, izvornost i posebno brižno složen program koji je priredilo 53 KUD-a i 8 gradskih društava koji će nastupiti na ovogodišnjim Foklornim večerima“, istaknuo je Japelj dodajući kako će ova manifestaciji okupiti preko 2500 sudionka.

Posebna zanimljivost je kako i na ovogodišnjim 48. Vinkovačkim jesenima nastupa KUD Grančica iz Đeletovaca, koji su uz jeseni svih 48. godina manifestacije. „Ove godine uz one sa najdužim stažem imamo i KUD koji po prvi puta nastupa na jesenima, a radi se o Slovačkom kulturno umjetničkom društvu iz Soljana“ istaknuo je Aleksandar Nović na današnjoj konferenciji za medije.

Podsjećamo kako se 48. Vinkovačke jeseni održavaju od 6. do 15. rujna iponovno će okupiti preko 8000 izvođača i sadržavati preko 50 različitih priredaba. Na 48. Vinkovačkim jesenima očekuju se i KUD-ovi iz Austrije, Mađarske, Rumunjske i Njemačke, a putem internet prijenosa pratit će ih svi koji vole tradiciju i folklor, u cijelome svijetu.

 

(tekst i foto: facebook Vinkovačkih jeseni) 

           

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.