Hrvatski radio

Radio Osijek

6. Dani austrijske kulture u Osijeku

10.11.2015.

11:36

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već šestu godinu Austrijski kulturni forum iz Zagreba organizira Dane austrijske kulture u Osijeku. Od 13. do 16. studenog očekuju vas koncert austrijskoj benda, film o bečkom muzeju, izložba o nekadašnjim Brijunima i poučni projekt "od gojzerice do dinderlice".

Otvorenje 6. Dana austrijske kulture u Osijeku je u petak, 13. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu. Koncert će u 19 sati održati austrijska grupa The Little Band from Gingerland. Dvije pjevačice, basklarinet i bubnjevi povezuju u pjesmama mnoge stilove, od džeza, preko balade i eksperimentalne do komorne glazbe.

U Muzeju likovnih umjetnosti u subotu, 14. studenog otvara se izložba fotografija i instalacija „Bye-bye, Anopheles!“ Hansa Kupelwiesera. Jedan od najistaknutijih austrijskih umjetnika oslanja se na povijesne veze Austrije i Hrvatske. Od dosad neprikazanog fotomaterijala s prijelaza 19. u 20. stoljeće umjetnik gradi estetski most do suvremene 3D tehnike i poigravajući se usklađuje povijest i sadašnjost Brijunskog otočja. Naime, Hans Kupelwieser je prapraunuk Paula Kupelwiesera, uglednog industrijalca, vizionara i vlasnika Brijunskog otočja na početku 20. stoljeća koji se s Robertom Kochom uspio otočje osloboditi od opasnog komarca Anophelesa (koji prenosi malariju).

U kinu Urania u nedjelju i ponedjeljak u 18 sati i 30 minuta prikazuje se dokumentarni film „Veliki muzej“ koji nudi znatiželjan, duhovit, inteligentan i jedinstven pogled iza kulisa poznatog Muzeja povijesti umjetnosti u Beču. Redatelj Johannes Holzhausen upoznat će nas s brojnim zaposlenicima Muzeja, od ravnateljice do spremačice, kamera nas vodi u obilazak dvorana, skladišta i drugih vidljivih i tajnih prostora. Osim upoznavanja s jednom državnom kulturnom institucijom postavljaju se i važna pitanja – Kako uskladiti očuvanje umjetničkih djela i njihovu suvremenu prezentaciju? Koja je uloga umjetnosti u predstavljanju jedne nacije u politici i turizmu?

6. Dani austrijske kulture završit će izložbom u Austrijskoj čitaonici GISKO-a. U ponedjeljak u 13 sati otvara se izložba „Od gojzerice do dinderlice – austrijacizmi i germanizmi u hrvatskom jeziku“, projekt prof. dr. Velimira Piškoreca sa Sveučilišta u Zagrebu i prof.mag.dr. Hannesa Scheutza sa Sveučilišta u Salzburgu.  Višestoljetni politički, gospodarski, kulturni i jezični dodiri između njemačkoga i hrvatskoga jezika u upravnome okviru Habsburške Monarhije, a i desetljećima nakon njezina raspada, rezultirali su u hrvatskome jeziku brojnim posuđenicama iz njemačkoga jezika. Izložba prikazuje neke aspekte društveno-povijesnoga okvira hrvatsko-austrijskih kulturnih i jezičnih dodira. Interaktivnu sastavnicu izložbe čini zvučni atlas hrvatskih austrijacizama i germanizama, što su ga osmislili jezikoslovci Hannes Scheutz i Velimir Piškorec. Posjetitelji će moći poslušati govorne inačice oko 250 posuđenica iz njemačkoga jezika, i to izgovorene onako kako to čine izvorni govornici dvadeset mjesnih govora istočne, sjeverozapadne i središnje Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.