Hrvatski radio

Radio Osijek

„Anto Gardaš“ „Neprilagođenoj“

18.05.2015.

15:01

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Neprilagođena" roman Ivane Guljašević najbolja je prozna knjiga za djecu i mladež objavljena prošle godine. Nagrada je danas svečano uručena izdavaču knjige.

Kako je na prigodnoj svečanosti izjavila predsjednica povjerenstva Branka Primorac, bilo je teško izabrati kojem od četiri naslova, koji su od 28 pristiglih na natječaj ušli u uži krug, dodijeliti nagradu. Vjeruje da će sve one naći mjesto u osnovnoškolskoj lektiri. Govoreći o nagrađenom romanu istaknula je kako je napisan „vrlo čitko, vrlo duhovito s puno dijaloga, temperamentno“. Tema je univerzalna – riječ je o prijateljstvu koje se može događati bilo gdje, ali koje je danas nažalost, sporedna stvar u životu. "Radnja romana odvija se u nekom mjestu, dakle nije ovaj ili onaj grad –tako da se sva djeca mogu poistovjetiti s njime. I tema je univerzalna nije samo hrvatska, tema je koja bi se mogla bilo gdje u svijetu jednako tretirati," izjavio je nakladnik nagrađenog romana Bruno Kuman.
Nagradu „Anto Gardaš“ Društvo hrvatskih književnika i njegov slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak dodijelili su ju deveti put.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.