Hrvatski radio

Radio Osijek

Artbeat ponovno u Osijeku

18.08.2015.

11:30

Autor: Hrvoje Šimunović/Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Alternativni umjetnici "novog vala street arta" iz cijelog svijeta ponovno su u Osijeku - u klubu EPIC treća međunarodna izložba Artbeat. Sudjelovat će stotinjak umjetnika, a osmišljen je i bogat prateći program.

Organizator izložbe, udruga Acting like a child, ističe kako je cilj događaja privući što veći broj umjetnika, promovirati njihov rad i samu uličnu umjetnost te posjetiteljima približiti djela "novog vala" ulične umjetnosti.

Artbeat promovira street art umjetnost koja predstavlja uličnu umjetnost kao urbani fenomen. Nekoć se o radovima na ulici govorilo kao grafitima, dok se njihovo relativno novo izdanje u medijima redovito navodi kao street art. Jasno je da već i sam tako značajan terminološki pomak s nečega što je donedavno povezivano sa specifičnim subkulturama i vandalizmom, označava da se radi o zanimljivom likovnom i društvenom fenomenu.

Na prethodne dvije iznimno uspješne izložbe sudjelovalo je više stotina umjetnika, a ništa manji broj izloženih radova donosi i nadolazeći događaj. Posjetitelji će imati priliku vidjeti radove atreet art umjetnika iz cijeloga svijeta uz više različitih stilova izražavanja kao što su plakati, šablone, crteži, slike, skulpture, digitalni printovi, paste up-ovi te sve ostalo što čini dio street art umjetnosti. 

Uz izložbu najavljen je i popratni glazbeni program koji izvode DJ Mefa i Phonogram.  U svodovima koji vode unutar izložbenog prostora biti će postavljena i „Izložba unutar izložbe“. Fotograf Tomislav Marcijuš osmislio je "priču s ulice" kroz fotografije osječkih kvartovskih natpisa i tagova.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.