Hrvatski radio

Radio Osijek

"Bajadera" , nova premijera u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu

26.05.2017.

00:07

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opereta u tri čina "Bajadera" Emmericha Kalmana, prema libretu Juliusa Brammera i Alfreda Grunwalda, u režiji Nenada Glavana, nova je glazbena premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Premijerna je izvedba na rasporedu večeras.

Intendant Božidar Šnajder podsjetio je na konferenciji za novinare kako je "Bajadera" u osječkom HNK-u posljednji put odigrana 1953. godine, čega se sjeća vrlo malo Osječana, pa su u tome Kazalištu, izrađujući ovosezonski repertoar, željeli opet imati Kalmana, ali da to ne bude stereotip, u smislu ponavljanja predstava, koje su bile dio repertoara zadnjih 10-tak godina. Ravnatelj opere Filip Pavišić ocijenio je kako je uvriježeno mišljenje da je opereta jednostavan i lagan žanr, lakši od opere, ali da to govore oni koji ne poznaju operetu, u kojoj mora sve funkcionirati, pjevački, glumački, i vizualno, i ništa ne smije nedostajati, inače je negledljiva.
Redatelj Glavan smatra kako je "Bajadera" opereta o opereti, u kojoj se istražuje i sam žanr, i njegove značajke, a da je ova predstava vrlo ambiciozan projekt osječkog HNK-a, jer se mali broj kazališta u svijetu, s operetnim iskustvom, se odlučuje za ovaj naslov. U premijernoj postavi, uz ostale, nastupaju Marko Fortunato, Dušica Bijelić, Robert Adamček, Ivana Medić i Filip Hozjak. Dirigent predstave je Filip Pavišić, redatelj Glavan autor je i scenografije,  koreografiju i scenski pokret osmislila Almira Osmanović, a kostimografiju Marko Mitanovski.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.