Hrvatski radio

Radio Osijek

Baština od poplava do Muzeja Cvelferije

17.05.2016.

15:27

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Baština od poplava do Muzeja Cvelferije" naziv je izložbe otvorene u Račinovcima, selu županjske Posavine koje je uz Gunju i Rajevo Selo najteže stradalo u katastrofalnoj poplavi koja je prije dvije godine pogodila taj dio Vukovarsko-srijemske županije.

Na izložbi, koju je otvorio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, izložen je dio predmeta kulturne baštine koji su spašeni u poplavi, a centralni je dio Muzeja Cvelferije koji će se otvoriti u Drenovcima.

"Općina Drenovci u studenom prošle godine godine donijela je odluku o osnivanju Muzeja Cvelferije, a trenutačno smo u fazi dobivanja suglasnosti Hrvatskoga muzejskog vijeća pri Ministarstvu kulture", rekla je obnašateljica dužnosti ravnateljice muzeja Martina Mišetić, dodajući kako je najveći dio budućeg postava spašen pri evakuaciji i obnovi sela  poplavljenih u svibnju 2014. godine. Prema njezinim riječima, tom su prilkom spašavani predmeti vezani uz tradicijski način života koji vjerno svjedoče o životu stanovnika Cvelferije, a nakon poplave pri sanaciji terena morali ih s ostalim pokućstvom izbaciti iz kuća jer su označeni kao zaraženi. "Dolazili su kolege muzealci iz cijele Hrvatske u koordinaciji s Muzejom Stjepana Grubera iz Županje i prepoznavali predmete koji su vrijedni i mogu biti spašeni", objasnila je Mišetić, dodajući kako je dosad restauriran mali dio spašenih predmeta te da najveći dio tek čeka postupak restauracije.
Izložba "Baština od poplava do Muzeja Cvelferije" otvorena je u sklopu druge godišnjice poplave koja je 17. svibnja 2014., nakon puknuća savskog nasipa u Račinovcima i Rajevu Selu zbog visokog vodostaja Save, pogodila dio županjske Posavine i u kojoj su poginule dvije osobe, a prouzročila je golemu štetu.
Cvelferija je područje koje obuhvaća devet sela županjske Posavine: Vrbanju, Soljane, Strošince, Drenovce, Đuriće, Gunju, Račinovce, Rajevo Selo i Posavske Podgajce. Sam naziv Cvelferija potječe iz vojnoga jezika i vezan je uz doba Vojne krajine u Slavoniji tijekom koje je područje tih sela činilo 12. satniju. Od njemačke riječi "zwölf" (dvanaest) cijeli kraj je nazvan Cvelferija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.