Hrvatski radio

Radio Osijek

Beli Manastir Slami nudi trajno sjedište

23.07.2015.

15:48

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji 10. jubilarni Međunarodni Land art festival bit će održan na Šećeranskom jezeru od 3. do 9. kolovoza 2015. godine, na temu Jedinstvo – najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Belome Manastiru.

„Tehnološki napredak i znanstvena dostignuća omogućuju nam naizgled neprestani rast i razvoj društva. Internet i telekomunikacijska tehnologija povezuju ljude diljem svijeta u djeliću sekunde, a tone informacija i raznovrsne vještine postaju svima lako dostupne. Unatoč svemu tome i dalje se vode ratovi i oružani sukobi, mnogi gladuju i obolijevaju, uništava se priroda i klimatski uvjeti te mnoge životinjske vrste izumiru. Umjesto ravnopravne podjele sredstava i prepoznavanja osnovne ljudske prirode, trčimo za novcem i moći, dok se novi naraštaji sve više zanose idejom sjedinjenja čovjeka i stroja“, istaknuo je Nikola Faller, inicijator i umjetnički direktor 10. Land art festivala Slama govoreći o razlozima izbora ovogodišnje teme.
„Plakat ovogodišnje Slame ogromni je kalašnjikov, koji će u nedjelju 9. kolovoza, na kraju Festivala, biti spaljen ne kao žrtva majci Zemlji za bogate urode, nego kao simbol mira i poziv na zaustavljanje svih ratnih sukoba na globalnoj razini“, objasnio je Faller. „Došli smo do trenutka kad ostvarivanje istinskog jedinstva svih ljudskih bića zbog dobrobiti čovječanstva i svih drugih bića na planeti Zemlji postaje ne samo moralna zadaća nego i svojevrsni egzistencijalni imperativ“, rekao je idejni začetnik festivala.
Grad Beli Manastir s Udrugom Slama surađuje već dvije godine, te su ponudili da Festival dobije svoje trajno sjedište uz Šećeransko jezero. Uz pomoć europskih projekata, namjera je grada na tom prostoru osnovati Centar/Akademiju za slamu koja će uključivati atelje, galerijski prostor i prostor za radionice, čulo se na konferenciji za novinare. „Nama je ovaj Festival predivan i zadovoljni smo što je Nikola Faller prihvatio naš poziv za suradnju. Prošle godine smo mu prvi puta pomogli u organizaciji Festivala, nastavit ćemo tako i ove godine, a nadamo se da će uskoro Slama biti s nama tijekom cijele godine. To će biti veliki doprinos belomanastirskoj i baranjskoj kulturi i turizmu“, rekao je zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Zoran Kranjčec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.