Hrvatski radio

Radio Osijek

Bijelo Brdo: blagdanski ophodi na konjima

08.01.2019.

11:24

Autor: Radio Osijek/AB/HV

fotografija Hrvoje Verić, HRT Radio Osijek

fotografija Hrvoje Verić, HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Desetak jahača i dvije konjske zaprege krenuli su danas u tradicionalni božićni ophod Bijelim Brdom. Riječ je o običaju čestitanja pravoslavnog Božića koji u tom mjestu ima stoljetnu tradiciju .

"Okupljamo se pred mjesnom Crkvom svetog Nikole gdje nas dočekuju svećenik i vjernici koji su se okupili na blagdanskom bogoslužju", kaže predsjednik Konjogojske udruge "Drava" Branislav Švabić. "Čašćenje i čestitanje počinje već kod crkve, a onda ulazimo kroz sve otvorene kapije gdje nas čekaju domaćini", pojašnjava Švabić.

Običaj pamte i najstariji seljani, vjeruju da traje više od sto godina, a nekada je jahalo i šezdesetak jahača i mnoštvo zaprega. Danas ga čuva Udruga "Drava", a posebice ih raduje što ima veći broj mladih jahača. 

"Osim tradicijske, običaj ima i praktičnu stranu", dodaje Švabić, jer su  konji tijekom zime, kada je bio visok snijeg i nije bilo radova u polju, obolijevali od takozvane "praznične bolesti", odnosno ukočenosti i atrofije mišića pa je božićno slavlje bilo prigoda za prošetati ih. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.