Hrvatski radio

Radio Osijek

Bogat program osječkog MLU u 2017.

05.01.2017.

13:42

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lani je Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku posjetilo 17.000 građana, a ovogodišnji program mogao bi ih, prema pripremljenom sadržaju, privući i više. Tu su izložbe, tribine, radionice, bogata suradnja.

Već u siječnju će biti održan 25. Slavonski biennale  s temom "Granice vidljivosti". Pod nazivom "Kostim kao skulptura" posjetiteljima će Jasminka Pecek u ožujku predstaviti kostime iz opere "Prodana nevjesta", a u tom mjesecu će biti i izložba Ivana Faktora "Film koji samo ja gledam". Uz ostale, tu je posebno vrijedan izbor djela iz zbirke poznatog odvjetnika Marijana Hanžekovića među kojima su djela  Vlahe Bukovca, Mate Celestina Vidovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije, Marijana Trepšea, Vilka Gecana, Ljube Babića  i Marina Tartaglie. U rujnu će biti otvorena izložba jednog od velikih autora hrvatskog kiparstva 20. stoljeća  Stjepana Gračana. Osječanima je je znan po nadaleko poznatoj 1. uličnoj brončanoj skulpturi na ovim prostorima, liku Augusta Cesarca, postavljenog 1974. godine. Već se planira i 2018. godina kada će biti postavljena likovna baština obitelji Prandau i Norman pod naslovom "Skriveno blago europskog plemstva". Ravnateljica MLU Jasminka Mesarić podsjetila je na konferenciji za novinare  i na likovno- predgoški program od Zime s Franom, Zime u Muzeju, Noći muzeja, do Ljeta u Muzeju likovnih umjetnosti, Muzejske edukativne akcije, Međunarodnig dana muzeja do Malih prijatelja Muzeja i Dječjega tjedna. Stručni muzejski savjetnik Vlastimir Kusik najavio je poseban odnos prema izdavaštvu, ne samo na katalozima oko izložbi, već i na velikim izdavačkim projektima, osmišljenim temetski, programski i konceptualno. Toga je, rekao je, bilo i ranije, ali se polako gasilo zbog novca ili zbog nekih drugih razloga. Sada  Muzej likovnih umjetnosti vidi izdavaštvo kao misiju u svojoj sredini. "Javnosti želimo pokazati i ono ukoričeno, a ne samo uokvireno"- kazao je Kusik. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.