Hrvatski radio

Radio Osijek

"Bogatstvo glumca je njegova osobnost"

14.05.2016.

09:59

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvaranjem Trijenalne izložbe najboljih kazališnih plakata i Malim noćnim razgovorima sinoć je krenuo program 23. izdanja Festivala glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Svečano otvaranje ove priredbe je večeras.

U predvorju vinkovačkog Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ izložen je cijeli niz Gavellinih plakata kroz koje se može pratiti kazališna produkcija toga kazališta od 2014. do jedne od posljednjih premijera ‘Kao na nebu’. Riječ je o plakatima predstava: „Tri sestre", "Amerika", "Amadeus", "Hrvatski bog Mars", "Bojim se da se sada poznajemo", "Kolovoz u okrugu Osage", "Otelo", "Umišljeni bolesnik", "U registraturi", "Malena" i "Kao na nebu".  Izloženi plakati pokazuju kako dizajner Vanja Cuculić oblikuje vizualno rješenje koje prati naslov i temu predstave te tako gradi vizualni identitet tog zagrebačkog kazališta. 
Prikazana su i dva plakata koja su dobila posebnu pohvalu ocjenjivačkog suda u sastavu Zdravko Dvojković, Branka Hlevnjak i Dubravko Mataković, a to su plakat Studija Omazić za predstavu "Hinkemann" Zagrebačkog kazališta mladih i plakat Marina Mimice za predstavu "Dobitnik" Kazališta KNAP iz Zagreba. 
U vukovarskoj gradskoj kavani Navis održan je Mali noćni razgovor s glumcem Goranom Grgićem, koji je govorio o odnosu glume i režije, svom redateljskom debiju s predstavom „Perverznjak (slučajni)" u Vinkovcima, ulogama u predstavi „Žena“, načinu na koji glumac živi s ulogom i kako dobra publika može učiniti predstavu odličnom. Istaknuo je kako je bogatstvo glumca njegova osobnost.
Svečanost otvaranja 23. Festivala glumca održat će se danas u Dvorani „Mladost“ u Županji, gradu domaćinu Festivala, a zatim će Pere Eranović izvesti monodramu „Priče iz Vukovara“ nastalu u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.