Hrvatski radio

Radio Osijek

„Bon Ton iza duge“ i opuštena umjetnost u galeriji Kiefer

07.07.2021.

10:18

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: OLJK/Marin Franov

Foto: OLJK/Marin Franov

Foto: - / -

U galeriji Knifer izloženi radovi osječkih i slovenskih umjetnika u kojima o umjetnosti progovaraju kroz humor i opuštenu svakodnevicu. Dječje kazalište Branka Mihaljevića na OLJK-u premijerno izvelo još jednu predstavu.

„Why so serious?“ izložba je otvorena u galeriji Knifer u organizaciji HDLU Osijek i Međunarodnog grafičkog centra iz Ljubljane u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Kustos Božidar Zrinski naglasio je kako je izložba rezultat dugogodišnje suradnje osječkih i slovenskih umjetnika, a predstavlja radove i teme koji u ovime teškim vremenima progovaraju o umjetnosti kroz humor i opuštenu svakodnevicu. Jedan od autora Jaka Babnik predstavio je rad „Why so serios?“ koji je kustos i preuzeo kao naziv cjelokupne izložbe. Babnik ističe kako je fotografirao potpuno disfunkcionalne i svakodnevne stvari ispunjene humorom i ukoričio ih u knjigu koja je također potpuno disfunkcionalna. Uz Babnika izlažu i Mario Čaušić, Krunoslav Dundović iz Osijeka i SmallbutDangers (Simon Hudolin i Mateja Rojc), Mladen Stropnik, Sonja Vulpes iz Ljubljane. Zavidan broj gledatelja na izložbi pozdravio je i Igor Loinjak u ime Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek naglasivši kako se i osječka ekipa izvrsno uklopila u koncept izložbe i neopterećeni pristup umjetničkom radu. Izložbu je čestitavši autorima otvorila voditeljica Odsjeka za kulturu grada Osijeka Danijela Klobučar.
Uslijedila je plavičasta, svemirska, emotivna i mistična praizvedba predstave „Bon Ton iza duge“ u kojoj je redateljica Areta Ćurković kroz svoju dramatizaciju predstavila istoimenu strip-slikovnicu Dražena Alerića. Autor kaže da je riječ o priči iz budućnosti, ali i onome kako bi Zemlja trebala izgledati, govori o ljubavi, prijateljstvu, toleranciji i svim onim pozitivnim vrijednostima koje ponekad zaboravljamo. Ideja za strip-slikovnicu nastala je tražeći primjeren i neobičan način za obilježavanje 20. obljetnice Osječkoga ljeta kulture ili u ovoj priči Osunčanog Ljubičastog Kvadranta (OLJK). Za nekoliko dana uslijedit će i promocija nove strip slikovnice koju je Alerić ponovno realizirao s provjerenim suradnikom ilustratorom Draženom Jerabekom.
Glazbu je za predstavu skladao poznati osječki glazbenik Stjepko Galović alias Kandžija koji je s veseljem prihvatio poziv redateljice i kaže kako ga je ponio entuzijazam i zarazna energija polaznika Dramskog studija za srednjoškolce.
Areta Ćurković za ovu je praizvedbu napisala i dramatizaciju, te potpisuje režiju. Istaknula je kako je najponosnija na svoje polaznike koji su napravili sjajan posao, svi su disali kao jedan organizam i „svi živimo ono što radimo, osjećamo i mislimo i to smo večeras i pokazali“ dodaje Ćurković i zaključuje kako smo svi mi jedinstvena bića koja mogu, svatko na svoj način, dati nešto svom gradu i planetu. Kroz sve izazove prošlo je 27 polaznika i sjajnih suradnika koji su doista napravili odličan posao: scenograf Davor Molnar, kostimografkinje Tončica Knez i Lorna Kalazić Jelić, skladatelje Stjepku Galović – Kandžija, oblikovatelj rasvjete Igor Elek, a posebnu zahvalu Areta je uputila glumcu Gordanu Marijanoviću koji je bio zadužen za scenski pokret, šminku i masku.
Ćurković naglašava da je najvažnije da su ovi mladi ljudi prešli svoje granice, pobijedili svoje strahove i proizveli ljubav! Praizvedba B na rasporedu je u srijedu, 8.7. u 21 sat na glavnoj festivalskoj pozornici. (Tekst: Press služba Osječkog ljeta kulture)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.