Hrvatski radio

Radio Osijek

09:01 / 08.02.2013.

Autor: Iva Fijala

Cijena sreće

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku izvedena prva premijera u ovoj godini- „Cijena sreće“ Emira Hadžihafisbegovića.

Dramu "Cijena sreće" napisao je Emir Hadžihafisbegović koji se prihvatio i redateljskog posla pa mu je to, nakon tri režije u Bosni i Hercegovini, prvo režiranje predstave u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, ta priča o dvije obitelji „zapravo je metafora postojeće groteske kroz koju prolazi ne samo hrvatsko društvo, nego i regija, pa što ne reći i planet u cjelini. Mi smo, zapravo, već dugi niz godina svjedoci jednog psihodeličnog miljea i civilizacijske inverzije u kojoj s jedne strane  u tragovima još egzistira moral, ljubav, dostojanstvo, vjera, domoljublje, obitelj, prijateljstvo, etika i duhovna sreća, a s druge pak strane poput tsunamija nas stiže i prijeti da potopi destrukcija svake vrste! Laž, pohlepa, mržnja, srušeni sustavi vrijednosti, politička tiranija, ksenofobija i vjerska demagogija postaju stil života.“

 

 

Emir Hadžihafizbegović

 CIJENA SREĆE
Priča o ljubavi i pohlepi u šest slika

Redatelj Emir Hadžihafizbegović

Izbor glazbe Emir Hadžihafizbegović
Scena i kostim Jasna Bošnjak

OSOBE:
KRUNOSLAV (KRUNO) HOJKA, nezaposleni ratni veteran Vladimir Tintor
SENKA HOJKA, med. sestra, Krunina supruga Tatjana Bertok- Zupković
EMIL ČEVRIĆ, automehaničar, susjed Krunin i Senkin Miroslav Čabraja
SRĐAN ROTIM, vlasnik tvrtke "Rotim Trade" Duško Modrinić
RANKA, Srđanova tajnica Ivana Gudelj
VESNA ROTIM, Srđanova supruga Jasna Odorčić
MATEO ROTIM, sin Srđana i Vesne Aljoša Čepl

Inspicijent Eduard Srčnik
Šaptačica Zrinka Stilinović

 

Budući da do 14. veljače traje Festival srca u organizaciji humanitarne udruge VELIKO SRCE MALOM SRCU koja u svome okrilju okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama, HNK u Osijeku odlučilo je priključiti se tom hvale vrijednom projektu kojim pomažemo upravo onima koji su svakome društvu ponajveća sreća – djeci.
Reprizna izvedba predstave "Cijena sreće" 9. veljače 2013. bit će tako humanitarna, te sav prihod od prodanih ulaznica ide udruzi VELIKO SRCE MALOME SRCU.