Hrvatski radio

Radio Osijek

Crna šuma Damira Hoyke u Muzeju Slavonije

09.03.2016.

22:33

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fotografije Damira Hoyke snimljene nakon katastrofalnih požara u Dalmaciji predstavljene u osječkom Muzeju Slavonije. ... . .

Serija fotografija nastala je na Pelješcu nakon katastrofalnog prošlogodišnjeg požara, a autor je kroz medij umjetničke fotografije želio upozoriti publiku na posljedice neodgovornog ponašanja pojedinca.
"Nakon što sam prošloga ljeta vidio posljedice koje je požar ostavio na okoliš ovog predivnog poluotoka, odlučio sam nešto poduzeti. Kontaktirao sam Hrvatsku vatrogasnu zajednicu te smo dogovorili projekt u kojem ćemo ciklusom umjetničko-dokumentarnih fotografija naglasiti nužnost prevencije protiv požara i ujedno podići svijest o važnosti šume i prirode", rekao je Hoyka na otvaranju vrlo izložbe u Varaždinu i dodao kako su fotografije ujedno i zahvala vatrogascima za sav posao koji rade, izlažući svoj život kako bi zaštitili nečiji tuđi. "Vatrogasci su veliki humanisti, od gašenja požara pa do svakodnevnih zadataka, oni su netko na koga se svi možemo osloniti u svakom trenutku". Autor nije bio u mogućnosti sudjelovati na otvorenju osječke izložbe. 
Cijeli projekt je financiran sredstvima EU projekta Holistic čija je svrha primijeniti niz mjera za sprječavanje šumskih požara.  Njegovu izložbu, s kojom obilazi hrvatske gradove, podupire i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.