Hrvatski radio

Radio Osijek

"Crne slike" u galeriji Waldinger

17.10.2013.

09:39

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Silvo Šarić predstavit će se izložbom "Crne slike". U galeriji Waldinger otvorenje je u četvrtak u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

Crnim slikama Silvo Šarić nastavlja svoja složena umjetnička istraživanja koja su već u samom početku njegova stvaralaštva bila postavljena kao jasno zacrtani problemi koji se podjednako moraju rješavati kao fizička, ali i kao mentalna zadaća.

Crne slike zajednički su produkt izvora svjetla i crnog platna napetog na blind ramu, ili projiciranja crnog svjetla na bijelo platno. Stvar izgleda krajnje jednostavno, ali radi se o duboko promišljenoj priči o svjetlosti i njenoj inverziji, o realnosti i iluziji, o statici i kinetici, kao i o prolaznosti i vječnosti. Međutim, za pravilno sagledavanje ovih recentnih autorovih radova potrebno je u osnovnim crtama upoznati sukus Šarićevog dosadašnjeg umjetničkog stvaralaštva.

Većina radova Silva Šarića nisu isključivo soliterni artefakti, već korespondiraju s prostorom u koji su smješteni i čine s njim jedinstveno umjetničko djelo. Autor pristupa svom radu najčešće kao sredstvu utilitarnosti ideje i njezine provedbe, te će mu rad prvenstveno služiti kao eksperimentalni poligon za svojevrsnu interakciju fizičkog i duhovnog. U svom dosadašnjem umjetničkom opusu pokazivao je iznimnu naklonost redukcionizmu te se lišen deskriptivnih elemenata bavio samom biti umjetničkog djela, na tragu teze o umjetnosti više kao egzistencijalnoj, a manje kao estetskoj kategoriji.

(...)

Fascinancija svjetlom imanentna je Šarićevom radu, a proučavanjem njegovog međuodnosa s tijelom koje će obasjati, Silvo gradi vrlo ozbiljan sustav kojeg bazira na gotovo minimalističkoj simbiozi prirodnih i artificijelnih elemenata. Šarić inaugurira svjetlo kao kreativni i pokretački faktor te ono postaje ravnopravnim, a često i najvažnijim dijelom njegova rada. Ono je kreator, a nikako nije dodatna komponenta koja će artefakt obojiti potrebnim tektoničkim, kolorističkim ili iluzionističkim svojstvima. Ako pomoću svjetla i stvara iluziju, ona ne dolazi iz vanjskog svijeta, već nastaje procesom samog rada, odnosno ona je njegov sastavni dio, a često i jedini subjekt.

(kustos izložbe Mladen Lučić)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.