Hrvatski radio

Radio Osijek

Đakovački vezovi: najmanje pet tisuća pjevača i plesača

05.07.2015.

14:45

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U dva sata povorke, od Malog do Strossmayerovog parka, središtem Đakova prošlo je 58 folklornih skupina s najmanje 5000 sudionika iz Hrvatske i svijeta - iz Kanade, Austrije i Bosne i Hercegovine.

U Đakovo su stigli folklori iz Slavonije i Baranje, Dalmacije, Like, Podravine, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, sinjskoga kraja, Hrvata iz BiH, gradišćanskih Hrvata iz Donje Pulje u Austriji te folklor kanadskih Ukrajinaca članova Yevsham Ukrainian Folk Ballet Ensemblea iz Saskatchewana u Kanadi.
Po prolasku folklornih skupina, centrom grada prošlo je oko 50 okićenih svatovskih zaprega privatnih konjogojaca, kao i lipicanski dvopreg i četveropreg Državne ergele lipicanaca u Đakovu te brojni konjanici.
Na platou ispred katedrale svečani mimohod pratili su domaćin smotre gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i drugi.
Ovogodišnji, 49. Đakovčaki vezovi zatvaraju se tradicionalnim večerašnjim izborom najljepših narodnih nošnji među djevojkama, snašama i momcima na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.
Đakovački vezovi održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.