Hrvatski radio

Radio Osijek

"Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza"

27.09.2016.

09:59

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti Katedre za knjižničarstvo osječke Kulturologije u srpnju i kolovozu ove godine, obrađivali su i pripremali izabranu gradu iz fundusa subotičkog Franjevačkog samostana za predstojecu digitalizaciju u sklopu projekta "Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza".

Katedri za knjižničarstvo Odjela za kulturologiju Sveučilista Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odobreno je, kao nositeljici, financiranje međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog projekta "Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza". Projekt je prijavljen u okviru tematskog natječaja Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnosti i humanistiku. Projekt je ostvaren uz potporu tuzemnih partnera: Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Umjetničke akademije u Osijeku, Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku i Muzeja Slavonije, a u njegovu sklopu, na osnovi ranije potpisanog ugovora, nastavlja se i inozemna suradnja sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici i Franjevačkim samostanom u Subotici. Stoga su studenti Katedre za knjižničarstvo tijekom srpnja i kolovoza ove godine, pod stručnim vodstvom svojih mentora i zagrebačkog digitalizacijskog servisa ACOS, obrađivali i pripremali izabranu gradu iz fundusa subotičkog Franjevačkog samostana za predstojecu digitalizaciju.

O projektu, odrađenim fazama preliminarne inventorizacije, katalogizacije i klasifikacije, listopadskim radionicama u Osijeku, naglascima digitalizacije selektiranog materijala, prezentaciji očekivanih rezultata na međunarodnoj konferenciji koja će se održati u Osijeku u svibnju 2017. te o sudjelovanju predstavnika projektnog tima na sastanku konzorcija DARIAH-EU u danskom Aarhusu, Europskoj prijestolnici kulture u studenome 2017., govorili su Ivana Žužul, pročelnica Odjela za kulturologiju, Koraljka Kuzman Šlogar, nacionalna koordinatorica, DARIAH-HR, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, pater Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici te  projektni koordinator  Tihomir Živić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.