Hrvatski radio

Radio Osijek

Dječje kazalište Branka Mihaljevića završilo sezonu

20.07.2016.

11:26

Autor: Radio Osijek / IF

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječje kazalište u sezoni 2015./2016. izvelo je 274 predstave koje je pogledalo 57465 gledatelja. Realizirali su četiri premijerna naslova, gostovali na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu te zaslužili četiri nagrade.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u protekloj je sezoni uspješno ostvarilo sve svoje planirane aktivnosti. Realizirali su planirane premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja.

U sezoni 2015./2016. ostvarili su 4 premijerne predstave – Jonathanov let u režiji Nikole Zavišića, Pinokio u režiji Damira Mađarića, Božićna priča koju je režirao Ivica Lučić, Nije me strah u režiji Ljudmile Fedorove te jednu obnovu – Vesela avlija koju je obnovila Lidija Helajz, a na programu su imali i najuspješnije naslove iz prošlih sezona. U kazalištu su održane i tri tradicionalne manifestacije "Djeco, kazalište vas zove", "Noć kazališta" i "Zimske radosti". Ukupno iz premijernog i repriznog programa izvedene su  274 predstave. U Dječjem Kazalištu odigrano je 185 predstava, a na gostovanjima i festivalima 90 predstava, koje je ukupno pogledalo oko 57465 gledatelja. Od ukupnog broja gledatelja, u Kazalištu je predstave gledalo 33842gledatelja, a na gostovanjima i festivalima 23623 gledatelja. U protekloj sezoni najviše je puta odigran premijerni naslov „Pinokio“ (49), „Božićna priča“ (40), te obnovljena predstava „Vrijeme za bajku“ (34).

Izvedene su produkcije: Baletnog studija (Tri baletne etide) s kojom je dugogodišnja voditeljica Štefanija Heller završila svoju pedagošku i plesačku karijeru; Dramskog studija (Sličice iz života, bajkovite i stvarne) i plesne igraonice "Početnice" (Plesna haljina žutog maslačka), a Dramski studio za srednjoškolce izveo je produkciju „Pohvala ludosti“.

Gostovali su na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, a u protekloj sezoni zaslužili su i četiri nagrade: u listopadu prošle godine „Deveta ovčica“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku proglašena je  najboljom predstavom festivala Jaje u Koprivnici, na 14. međunarodnom festivalu za djecu u Banja Luci Ivica Lučić dobio je nagradu za najbolju animaciju, na 21. vukovarskom lutkarskom proljeću glumica Lidija Helajz dobila je nagradu za životno djelo „Zvonko Festini“, a posljednja je nagrada stigla na kraju sezone s 24. kotorskog festivala pozorišta za djecu gdje je predstava Jonathanov let u režiji Nikole Zavišića u međunarodnoj konkurenciji osvojila Specijalnu nagradu ASSITEJ Centra Crne Gore.

U Dječjem kazalištu ugostili su brojne humanitarne projekte, eminentne umjetnike i kazališta, udruge i tvrtke s područja Osijeka i čitave Hrvatske. Brojne osnovne škole odlučile su svoje dane obilježiti upravo u Kazalištu čiji je prostor poslužio i za održavanje stručnih skupova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.