Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodijeljene Nagrade i Povelje uspješnosti Julija Benešića

23.11.2017.

23:22

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika i đakovačkog ogranka Matice hrvatske, u Đakovu su svečano dodijeljene Nagrade i Povelje uspješnosti Julija Benešića za najbolju knjigu kritika 2017.

Ovo je dvadeseta dodjela nagrada Julija Benešića. Prvu je nagradu dobio Ivan Jurin Bošković i drago nam je da su ove godine dobitnici Dunja Detoni Dujmić i Miroslav Mićanović, rekao je dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić.
"Upravo takva imena i opus koji imaju iza sebe daju težinu ovoj nagradi, i nadam se da će se ona nastaviti te da ćemo u lipnju sljedeće godine imati 21. izdanje i da ćemo ponovno dodijeliti Priznanje i Povelju Julija Benešića".
Predsjedavajući Povjerenstva za dodjelu nagrada Goran Rem o laureatima kaže: "Riječ je o vrlo jakoj teorijskoj osviještenosti kritičarke Dunje Detoni Dujmić. Ona je autorica nekoliko knjiga koje su jedna uzorita, vrhunska književna znanost, tako da njena književna kritika potječe iz tih zaliha, što ne znači da su njezine kritike netransparentne i hermetične, već su one samo visoko kultivirane i vrlo fino dovode čitatelja u preporuku za ono što treba pročitati. Povelja za istočnohrvatskog književnog kritičara  je otišla u ruke Miroslava Mićanovića, koji je rođenjem iz Gunje, školovao se u našem kraju i s fakultetom je otišao u Zagreb. Međutim od svoje prve knjige "Grad dobrih ljudi" iz 1984. pa nadalje kroz poeziju i kritiku, oduvijek je dio naše, istočnohrvatske književne scene, a njeguje i neku vrstu pojačane brige o autorima iz ovoga kraja tako da su to bile neke magnetne silnice koje su nas usmjerile da odčitamo kako je njegovo bavljenje kritikom i briga o književnosti istočnohrvatskog kraja da je nešto što treba nagraditi i čemu treba dati Povelju. Mićanović je u emisiji Kutija slova na Hrvatskom radiju u vrlo preciznom tempu nastupa i govori "iz rukava" o svježoj knjizi koju je dobio i njegovo govorenje o zbirci Marinka Plazibata Prošle jeseni, je bio naš najneposredniji povod da se odlučimo da Mićanoviću dodijelimo Povelju".
Knjigom "Mala noćna čitanja" Dunja Detoni Dujmić željela je pružiti panoramsku sliku onoga što se događalo u recentnoj hrvatskoj prozi odnosno romanu u razdoblju od 2011. do2015. godine.
"Knjiga sadrži sedamdesetak prikaza i esejističkih interpretacija romana koje sam ja, iz praktičnih razloga ali i nekih drugih, povezala po žanrovskom ključu i pri tom sam primijetila da prevladava proza detekcije, egzistencija, obiteljski biografski roman, autobiografski roman, tranzicijska i posttranzicijska proza, ljubavni roma, ali i to kako među njima ima i srodnosti, odstupanja i sličnosti, razlika i povezivanja. Primjetila sam žanrovsku raznovrsnost, razvedenost, da hrvatska književnost tog razdoblja nije jednolična, jednoobrazna, žanrovski suhoparna, a druga stvar koju sam primijetila da postoji destrukcija žanrovskih tradicionalnih konvencija, da postoji brisanje granica između žanrova. Ova ngrada je za mene iznimno vrijedna i ponosim se njome i to iz mnogo razloga. Dva su osnovna: što je dodjeljuje struka struci te što nosi ime Julija Benešića koji je bio ne samo književni kritičar ne književnik i djelatnik širokog raspona  jedne nevjerojatne energije", naglasila je Dunja Detoni Dujmić.
Slažem se s odlukom Povjerenstva i radujem se, rekao je Miroslav Mićanović. "Cijeli niz godina sustavno pratim suvremenu hrvatsku književnost na različite načine, a osobito poeziju. Moj kritičarski rad traje od osamdesetih godina gdje sam kroz časopis Kvorum,  vlastito pisanje i kroz, u to vrijeme, generacijski projekt, knjigu "Četiri dimenzije sumnje" počela je pustolovina čitanja suvremene hrvatske poezije, njezina interpretiranjai na neki način vrednovanja."
Dobivanje Priznanja trenutak je kada čovjek preispituje što je do sada radio, kako je čitao, do koje mjere je bio vjerodostojan pratitelj i onaj koji vrednuje suvremenu hrvatsku poeziju, naglasio je Mićanović koji za sebe kaže da je od onih koji nastoji, unutar suvremene hrvatske književnosti, osobito poezije, vrednovati ono što mislimo da je propulzivno i vrijedno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.