Hrvatski radio

Radio Osijek

Dodjelom nagrada završen 25. Festival glumca

21.05.2018.

10:13

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: FB Festival glumca

Foto: FB Festival glumca

Foto: - / -

Predstava "Dvoje" Teatra Exit iz Zagreba, u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža dobila je Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini na 25. Festivalu glumca. Među nagrađenima je i Edi Ćelić za ulogu u predstavi "Zašuti" osječkog Dječjeg kazališta.

Odlukom ocjenjivačkoga suda, kojim je predsjedao Vinko Kraljević, uz članice Hanu Hegedušić i Tatjanu Bertok-Zupković, četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja za dvije glumice i dva glumca dodijeljene su Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi "Ustav Republike Hrvatske" u produkciji Satiričkoga kazališta Kerempuh iz Zagreba, Goranu Košiju za ulogu Vanjeka u predstavi "Audijencija" u produkciji Kazališta Virovitica, Antoniji Stanišić Šperanda za ulogu Einsteina u predstavi "Tesla Anonimus" u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba te Petri Kovačić Pavlina za uloge u predstavi "Ol' smo za jedan" dan u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.
Jedna nagrada stiže i u Osijek
Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Francoisea u predstavi "Zašuti" u produkciji Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Kazališta Oberon u Koprivnici.

„Dragi Edi, dokazao si nam da se najbolje uloge rade iznutra, filigranski i minuciozno. Vidjeli smo da, inače velik fizikusom, ulogu radiš mekano, nježno i sitno u detaljima. Osjetili smo da te brzi tempo predstave nije omeo u luku kojim si vodio lik. Disali smo s tobom. Čestitamo!“. Uz Edija, sjajne su uloge ostvarili i kolege Kristina Fančović i Srđan Kovačević, a naše je Kazalište iznimno ponosno što je ovo koprodukcijsko ostvarenje još jednom publiku i žiri ostavilo bez daha. Riječ je o predstavi koja je namijenjena mladima od 13 godina na više i nije uobičajena u dječjim kazalištima, ali time nastavljamo niz i naše opredljeljenje da i mladima ponudimo predstave prilagođene njihovu uzrastu i otvorimo im vrata našeg kazališta", naglasio je ravnatelj osječkog Dječjeg kazališta Ivica Lučić i uputio čestitke cijeloj ekipi predstave i svim nagrađenim kolegama.
Nagrada Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina Robertu Španiću za ulogu Ive također u predstavi "Povratak". Prvi puta je dodijeljena i nagrada za najbolju glumicu do 28 godina – pripala je Tesi Litvan za ulogu Jele u predstavi "Povratak" u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće i Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba. Kako je uoči završne večeri festivala obavijestio Festivalski odbor, ta nagrada, poštivajući želju obitelji, ne nosi ime "Zvonimir Torjanac".
Martinović: Glumci rado dolaze na festival njima posvećen
Na prigodnoj svečanosti dodjele nagrade, održanoj u iločkome hotelu "Dunav", predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović izrazila je zadovoljstvo organizacijom festivala poručivši kako glumci rado dolaze na taj festival koji je, kako je rekla, posvećen njima u cijelosti te glumci, osim što biraju predstave, sjede i u ocjenjivačkome sudu. Prema riječima predsjednika Festivalskog odbora Joška Ševe, nakon nekoliko godina u kojima se osjetila "zasićenost i zamor materijala", 25. Festival glumca ponovno se uzdigao što se najbolje može vidjeti po punim dvoranama. "Vratili smo gledatelje tako da su sve izvedbe bile vrlo posjećene, pa i u Vukovaru, što se posebice raduje, jer smo imali stanovitih problema s publikom, a vratili su nam se i akademci", istaknuo je Ševo.
"Ova nagrada izuzetno me raduje jer je strukovna nagrada i nosi ime Fabijana Šovagovića, koji je i moj Slavonac i veliki glumac čija me je jednostavna životna filozofija nadahnjivala od prvih glumačkih koraka", poručila je Antonija Stanišić Šperanda nakon što joj je uručena Nagrada Fabijan Šovagović. Borko Perić istaknuo je kako je najveća posebnost Festivala glumca, a time i nagrade koju je dobio, što o nagradama odlučuju glumci. "Upravo zbog toga sam izuzteno sretan jer su o mome radu sudili oni koji se također bave glumom i najbolje znaju kako je to stvarati jednu ulogu", poručio je Perić.
Grad domaćin 25. festivala glumca bio je Grad Ilok, a okupljene je na svečanosti i pozdravila gradonačelnica Marina Budmir. Govorila je i ovogodišnja domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković koja je istaknula da je svakom glumca najvažniji glas, koji je snažno sredstvo glumačke komunikacije. "Glas je ono po čemu prepoznajemo i pamtimo glumca, glas je glumčev pečat, a svi vi čuvari ste svih tih pečata, kao što sam i sama", rekla je Branka Cvitković.
Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i Festivalu glumca, Festivalski odbor, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika te Kazališna družina "Asser Savus" iz Vinkovaca, koji su producenti Festivala glumca, dodijelili su županu Boži Galiću i Vukovarsko-srijemskoj županiji.
25. festival glumca održao se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 11. do 20. svibnja, a tijekom devet festivalskih dana odigrano je 107 izvedbi 20 predstava koje je za ovogodišnji festival odabrala izbornica Nada Abrus.

fj-864.jpg

fj-864.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.