Hrvatski radio

Radio Osijek

"Emet" najbolja predstava Marulićevih dana

01.05.2019.

10:50

Autor: Radio Osijek/TM

"Emet" najbolja predstava Marulićevih dana

"Emet" najbolja predstava Marulićevih dana

Foto: - / -

Predstava Emet osječkog Hrvatskog narodnog kazališta osvojio je dvije glavne nagrade na Festivalu hrvatske drame 29. Marulićevim danima u Splitu .

• Na festivalu je u konkurenciji za festivalske nagrade prikazano 12 predstava. Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini predstava “Emet” Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku stručni je sud dodijelio većinom glasova. “Već sam naslov romana na osnovu kojeg je nastala nagrađena predstava, “Emet”, upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u preciznoj arhitekturi ove predstave. Naime, Emet, što znači Život, u sebi nosi vlastitu suprotnost - Met, odnosno Smrt. Suprotnosti, naime, borave na istom mjestu, a granice su fluidne. Predstava umnogome prekoračuje granice očekivanog; duboko je uznemirujuća, ali istovremeno i duhovita, izaziva osjećaj groze ali gotovo istovremeno proizvodi i smijeh, kako onaj karnevalski, opori, tako i onaj topli, nježni, dječji. Jedna od najsnažnijih scena, izvrsno igrana, jest upravo mučni prizor zlostavljanja, incesta, no, unatoč tomu, ovo je predstava koja ne bježi od topline oprosta i razumijevanja za bivše rane onih koji postaju zlotvorima te time nastavljaju lanac nesreće sve do trenutka kada glavna junakinja, simbolički označenog imena - Lucija, ne odluči osvijetliti mračni prostor potisnutih sjećanja.
Predstava osječkog HNK-a dovodi u pitanje mnoge dihotomije, baveći se značajnim temama kao što su pitanje odnosa realnog i irealnog, krivnje i kazne, unutarnjeg i izvanjskog, snova i umjetnosti, ljubavi i nasilja. Spajanje naizgled nespojivog je trajno na snazi. Takav je postupak prisutan i u načinu glumačke igre u kojoj se isprepliće tragično i groteskno. Emet, baš poput kineske kutije, otvara nekoliko razina stvarnosti: započinje aktualnim trenutkom, a onda se polako, gotovo neprimjetno, preoblikuje u svijet o kojem autorica pripovijeda. No, i taj je svijet nastanjen paralelnim stvarnostima poput labirinta koji izaziva osjećaj vrtoglavice, kako kod nje, tako i kod gledatelja”, stoji u obrazloženju nagrade.
Redatelj predstave Emet, Samo M. Strelec osvojio je Marula za režiju jer je, kako stoji u obrazloženju, neobičnim začudnim, uzbudljivim i neočekivanim scenskim rješenjima kao i grotesknim, mjestimice brutalnim, a često duhovitim redateljskim postupcima, neuobičajeno predano režirao ovaj mračni psihološki triler u kojem dominiraju uznemirujuće istine i potresni krugovi smrti. „Redateljski rukopis vrlo je precizno sjedinjen s dramaturgijom i dramatizacijom moćne priče s kriminalnim dosjejima Ivane Šojat, a vječna težnja za dobrotom probija kroz mračne pukotine ove katarzične predstave“, ocijenili su članovi Ocjenjivačkog suda u kojem su ove godine bili Anja Šovagović Despot, glumica; Ivan Plazibat, redatelj; Dinka Jeričević, scenografkinja; Ana Prolić, dramaturginja i Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja.
Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave većinom glasova dobio je Miro Gavran za predstavu Svaki tvoj rođendan u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nagradu Marul za umjetničko ostvarenje dobio je jednoglasno Marjan Nećak za predstavu Marjana Nećaka i Maje Hrgović Djevojčica sa žicama u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola. Nagradu Marul za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju/lokalizaciju predstave većinom glasova dobio je umjetnički tim predstave Ispravci ritma Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara. Marule za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović i Nikša Butijer.
Nagrada publike za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi Kako je počeo rat na mom otoku u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, a dobila je najvišu prosječnu ocjenu gledatelja od 4,72.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.