Hrvatski radio

Radio Osijek

Fallerov "Spiralni grad"

30.10.2013.

14:04

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu tradicionalnog umjetničkog izražavanja pod nazivom "Četiri godišnja doba", osječki akademski kipar Nikola Faller u Perivoju kralja Tomislava od opalog je lišća oblikovao "spiralni grad", kao jesensku vizuru Osijeka.

Nekoliko dana Faller je uporno s prijateljima skupljao lišće po parku, ali i drugim mjestima, da bi, kako kaže, oblikovao jesensku vizuru grada na Dravi. Apstraktnim oblicima vitica i spirala niknuo je "šuškavi" grad u koji se ulazi kroz labirintske staze.
Nikoli Falleru danas su posebno vrijedni pomagači bili najmlađi, iz vrtića i osnovnih škola, kojima je dao punu slobodu u kreiranju osječke jesenske priče. U pomoć im je "uskakao" tek radi potpore u samoj tehnici oblikovanja raznih životinja, poruka i slično.
Uz pomoć djece iz vrtića, osnovnih škola, učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te studenata osječke Umjetničke akademije u tom perivoju nastaju i brojna druga, uglavnom apstraktna djela od lišća.

Nikola Faller poznat je po svojim slamnatim instalacijama i festivalima slame koje već godinama održava, ili na baranjskim poljima ili u urbanoj osječkoj sredini. Pod nazivom "Četiri godišnja doba" Faller sa svojim kolegama umjetnicima, među kojima su i gosti iz inozemstva, ljeti koristi slamu za razne priče, u jesen suho lišće, zimi snijeg, a u proljeće pokošenu travu.
Posebno zapažen bio mu je snježni grad u osječkoj povijesnoj jezgri Tvrđi, koji je "izgradio" 2011. godine kada je bilo iznimno puno snijega. Faller svoja godišnja doba promovira u brojnim drugim zemljama, gdje je sve traženiji. Gostuje u Kanadi, Mađarskoj, a pozivaju ga i u brojne druge županije u Hrvatskoj, gdje gradi umjetničke priče koje najizravnije povezuju čovjeka i prirodu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.