Hrvatski radio

Radio Osijek

Film o Matošu

20.10.2013.

02:05

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu stote godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša (1873. - 1914.), Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika snima dokumentarni film o tom hrvatskom književniku rođenom u Tovarnku.

„Kroz mnogobrojne razgovore, rekonstrukcije događaja, književnih pripovijetki i kratkih priča, stvarnih Matoševih životnih dogodovština, na poetski će se način prikazati osebujna ličnost domoljubnog pisca koji je ostao nepresušna inspiracija mnogim književnicima i intelektualcima“, kaže predsjednik Udruge Antun Ivanković. Dokumentarni film „I dok je srca, bit će i Kroacije!“ vjerno će prikazati Matoševu osobnost i burno povijesno vrijeme u kojem je živio i pisao književna djela. U film će biti uključeni i poznati glumci koji će u povijesnim rekonstrukcijama odglumiti poznate ljude iz javnog i kulturnog života toga vremena, kao i samog Matoša. „Matoš je stvorio je vrlo opsežan opus, koji sadrži pjesme, novele, drame, putopise, feljtone, književne, kazališne, glazbene i likovne eseje i kritike, te političke eseje i članke. Njegove misli o Hrvatskoj, njezinim političarima i inteligenciji, o hrvatskome mentalitetu, o uzrocima hrvatske nesreće i propadanja, o odnosu Hrvatske prema Europi, kao i drugim političkim, kulturnim i društvenim pojavama, i danas su aktualne“, ističe Ivanković. Film će se snimati u Tovarniku, Našicama, Zagrebu, Parizu, Beogradu i drugim mjestima koje je A. G. Matoš posjetio u boemskim lutanjima. Scenaristi i redatelji filma su višestruko nagrađivani filmski i TV redatelji Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko. Izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.