Hrvatski radio

Radio Osijek

Franjevački muzej Vukovar - povijest, kultura i identitet kroz stoljeća

07.05.2019.

13:19

Autor: Radio Osijek / IF

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

"Franjevački muzej Vukovar - povijest, kultura i identitet Vukovara kroz stoljeća" naziv je znanstvenog kolokvija održanog u novootvorenom Franjevačkom muzeju. Okupljeni stručnjaci izlažu o ulozi muzeja u očuvanju identiteta, povijesnom razvoju Vukovara s posebnim osvrtom na franjevce.

Kako je istaknuo gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić, dok su se pripremali za otvorenje Franjevačkog muzeja i predstavljanje najvećeg blaga koje samostan posjeduje, zaključili su da se ne zna dovoljno o povijesti i građi. Želja je što više otkriti o toj kulturnoj baštini pa su i organizirali znanstveni kolokvij, kao uvod u veći stručni skup koji bi organizirali iduće godine.
Franjevački samostan i crkva dugi su niz stoljeća prisutni u Vukovaru, radeći na području vjere, kulture, identiteta, jezika. Fra Ivica Jagodić podsjeća da je izvor blaga u euharistiji, svetoj misi - tako čuvaju prve misale, tiskane prije 1500. godine, knjige iz 17., 18. i 19. stoljeća, misno ruho, kaleže, oltarne slike.
Godine 1723. počela je gradnja samostanskog kompleksa i crkve koja je blagoslovljena 1732. godine što govori o dugom povijesnom trajanju koje nije imalo samo duhovnu dimenziju, naglašava dr.sc. Dražen Živić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Franjevački muzej uz svoju kulturnu i turističku vrijednost pruža i mogućnosti znanstvenog istraživanja pa muzej postavlja kao "novu zvijezdu koja svijetli na vukovarskom nebu", istaknuo je Živić.
O važnosti muzej u prezentaciji povijesti, očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta govorila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, o franjevcima u Vukovaru kao čuvarima vjerskog i nacionalnog identiteta predavanje je održao dr.sc. Vine Mihaljević, a dr.sc. Mateo Žanić izlagao je o temi "Tragovi sjećanja u vukovarskoj materijalnoj baštini".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.