Hrvatski radio

Radio Osijek

Gladijadori, knjiga o povijesti "u službi" turizma

09.07.2020.

21:00

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Knjiga grupe autora "Gladijadori - povijest svakodnevnog života u Hrvatskoj s pokojom turističkom preporukom" predstavljena je u četvrtak u Muzeju Slavonije u Osijeku, a uz jednog od autora, Luku Jakopčića, o knjizi su govorili Mislav Matišić, Dinko Župan i Jasmina Krkić Poznić.

Naziv knjige "Gladijadori" zapravo je igra riječi glad i jad, a na neki način želi težak i mukotrpan život kakav su imali ljudi kroz povijest na području Hrvatske, rekao je, među ostalim, predstavljajući knjigu "Gladijadori - povijesti svakodnevnog života u Hrvatskoj s pokojom turističkom preporukom" jedan od autora Luka Jakopčić: "Knjiga govori o svakodnevnom životu kroz prošlost Hrvatske na način da ju prikazuje kao autentičnu i živopisnu. Ljude koje opisuje nazvali smo gladijadorima jer su zapravo gladni i jadni ali istovremeno imaju stila i imaju humora koji ih kroz taj težak život nosi", rekao je Jakopčić.

Knjiga stilski kombinira elemente historiografske studije, turističkog vodiča i putopisa, dok geografski obuhvaća prostor cijele Hrvatske. Slično je i s vremenskim okvirom koji se proteže od Vučedolaca do modernih vremena: "Knjiga obuhvaća i naše top turističke destinacije poput Dubrovnika, ali i područja skrivene Hrvatske na koja smo također pokušali baciti svjetlo. Između redaka kroz ovu knjigu govorimo o možda malo drugačijem konceptu turizma koji nije masovan, banalan i koji znanje i želju za znanjem ugrađuje kao svoj sastavni dio", rekao je Jakopčić i dodao kako je pisana s ciljem da posluži i u svrhu turizma, ponajprije turistima koji žele putovati sporije i sadržajnije, te je stoga i plan napraviti uskoro engleski prijevod.

Autori knjige su Luka Jakopčić, Lucija Bakšić, Jelena Kulušić, Damir Stanić i Zoran Turk, a inače su mladi povjesničari - praktičari. Na predstavljanju u Muzeju Slavonije u Osijeku u četvrtak su, osim suautora Luke Jakopčića, o knjizi, populariziranju povijesti te njezinom korištenju za potrebe lokalnog kulturno-turističkog razvoja govorili Mislav Matišić, iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje) i Jasmina Krkić Poznić (pansion Maksimilian).

Jedno od poglavlja knjige naslovljeno je "Panonski san", gdje su, uz ostalo priče - "Odavde nitko ne odlazi nesretan“, Esekeri, Čingi-lingi, Oprezno u prošlost, Bogatstvo stilova, Panduri, vladari, dividende, Slavonska kuća za povijest, Preduvjet hita Zlatnih dukata, Pirot-Pakrac-Papuk ili Na tenisu s Katie Hepburn, Brendiranje destinacije u 15. stoljeću i Gradić Peyton. Knjiga na popularno-znanstveni način (neki kažu, i duhovito) opisuje svakodnevicu naših starih od Prevlake do Dunava, od cipela starih Vučedolaca do visokih peta suvremenih šopingholičara. Usput vam, pomoću šezdesetak QR kodova, preporučuje gdje i kako pojedinu povijesnu priču doživjeti u sadašnjosti, bilo da je riječ o lokalnim muzejima i spomenicima, konobama i domaćinstvima, ili pak događanjima i zanimljivim pojedincima. Gladijadori vam mogu pomoći ako tražite pregled nacionalne povijesti nad kojim nećete zaspati, ako vam je uletjela grupa turista, a više ne znate koju im priču ispripovijedati, ili naprosto ako želite upoznati Hrvatsku i putovati njome na drugačiji i osebujniji način", stoji u predgovoru knjige.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.