Hrvatski radio

Radio Osijek

Godina u Muzeju likovnih umjetnosti

12.09.2017.

12:15

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju likovnih umjetnosti predstavljen je program do kraja ove i u 2018. godini. Posjetitelji će moći vidjeti šesnaest izložbenih aktivnosti te sudjelovati na popratnim muzejskim radionicama. Prvu izložbu otvaraju u četvrtak, 14. rujna.

Izložbeni program 2017. – 2018.

 

Lana Ključarić: Tragovi

rujan 2017.

U Muzeju likovnih umjetnost Lana Ključarić prvi se put predstavlja samostalno, i to novim radovima u sklopu izložbe Tragovi. Novi je stilski i umjetnički moment prisutan u opusu posljednje dvije godine, a u postavu i tijekom trajanja izložbe novi je smjer vidljiv kroz nastajanje velikog crteža in situ u izložbenom prostoru Muzeja. Nadahnuta umjetnošću davnih vremena, kultura, pa i geografskih prostranstava drugih kontinenata, Lana Ključarić iscrpljuje svu snagu jednostavne kemijske olovke kako bi plošni amblem crteža pretvorila u mikrokozmos, koji u sebi sadrži fundament cijelog svijeta.

 

Ilustracija: Marijanović, Mataković, Jerabek

listopad 2017.

Izložba radova Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka, profesora na studiju ilustracije Umjetničke akademije u Osijeku.

 

Stjepan Gračan: retrospektivna izložba

rujan – studeni 2017.

Stjepan Gračan ostvario je neka od najsnažnijih kiparskih djela pobunjene, revoltirane, ljudski angažirane umjetničke svijesti, otjelovljene u krajnje uznemirujućim, masakriranim figurama ubojite, ekstremne poetike apsolutnog ekspresionizma. Stoga je ovaj umjetnik jedan od najmarkantnijih autora hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. Retrospektivna izložba Stjepana Gračana obuhvaća cjelokupni umjetnikov opus, od samih početaka do danas.

 

Panta rhei: Dvije rijeke – četiri umjetnice

Doris Jauk-Hinz, Marija Mikulić Bošnjak, Ana Petrović, Eva Ursprung

studeni 2017.

Ova izložba dio je projekta Panta rhei / Sve teče koji je inicirala udruga Nova KulturA, jedna od novih platformi iz Graza za umjetničku razmjenu između Štajerske i Hrvatske. Dvije već renomirane štajerske umjetnice, Eva Ursprung i Doris Jauk-Hinz, predstavljaju zajedno s dvjema mladim umjetničkim stvarateljicama iz Slavonije, Anom Petrović i Marijom Mikulić Bošnjak, multimedijske umjetničke izloške koji se bave temom vode, posebno rijekama Murom i Dravom, te povijesnim kao i suvremenim vezama i zajedničkim dodirnim točkama između Štajerske i Slavonije.

 

Ivo Šebalj: Slikarstvo traži vrijeme

prosinac 2017.

Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Intiman dio života velikog umjetnika bio bi prezentiran nizom predmeta iz Šebaljevog osobnog kreativnog okruženja uključujući i njegov originalni štafelaj, te primjerke knjiga koje je ilustrirao i potpisivao.

 

O fotografiji na UAOS  

prosinac 2017.

Izložba studentskih radova Umjetničke akademije u Osijeku, u klasi prof. Vladimira Freliha.

 

Tandem Tarwuk

prosinac 2017. – siječanj 2018.

Projekt je zamišljen kao prvo samostalno predstavljanje tek stasalog tandema TARWUK, vizualne umjetnice Ivane Vukšić i Bruna Pogačnika Wukodrakule u Osijeku. Izložba obuhvaća selektirane radove predstavljene na samostalnoj izložbi u Etnografskom muzeju u Pazinu (2017), koji su nadopunjeni radovima predstavljenima na samostalnoj izložbi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2016.). Izložba polazi od fenomena kolektivnog procesa u radovima Tarwuka, koji varira broj od umjetničkog tandema do kolektiva.

 

VIII. dani grafike

siječanj – ožujak 2018.

Osmi Dani grafike hrvatskoj publici će predstaviti suvremenu japansku grafiku dvjema izložbama. Samostalna izložba Harumija Sonoyame i izložba umjetničke skupine HAN17 (Tokyo) prikazat će djelovanje japanske grafičke škole, generalno nepoznate i potpuno različite od europske grafičke škole. Za vrijeme trajanja Dana grafike planirane su svakodnevne radionice za sve uzraste, polaznici kojih će se upoznati s tehnikama i okušati u izradi grafika.

 

Likovna baština obitelji Prandau i Normann

ožujak – lipanj 2018.

Izložba će predstaviti likovnu baštinu valpovačkih vlastelina Hilleprand von Prandau i Normann-Ehrenfels, koji su u valpovačkom dvorcu živjeli još u XVIII. stoljeću. Tokom vrlo uspješnoga djelovanja i življenja na ovome prostoru ove velikaške obitelji ostavile su veliki trag u kulturi, školstvu, ekonomiji i svakodnevnom životu Valpovštine i Miholjštine. Izložba obuhvaća veliki broj djela, stranih (uglavnom austrijskih) i domaćih umjetnika koja su negda krasila životni prostor obitelji Prandau-Normann. Izložba je dio većeg projekta u kojem, uz Muzej likovnih umjetnosti, sudjeluju i Muzej Slavonije, Državni arhiv u Osijeku i Muzej Valpovštine, smješten u nekadašnjem životnom prostoru obitelji.

 

Ferencz Falkoner

srpanj – kolovoz 2018.

Barokni umjetnik Ferencz Falkoner (Falconer) (Budim 1737.- Budim 1792.) bio je član slikarske obitelji nastanjene u Budimu. Njegova djela prisutna su u franjevačkim crkvama diljem Mađarske, Srbije i Hrvatske (Osijek, Slavonski Brod, Našice i Šarengrad). Izložba obuhvaća 24 oltarnih pala i franjevačkih portreta iz crkvenih i muzejskih zbirki iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

 

Drava Art Biennale

srpanj – kolovoz 2018.

Drava Art Biennale nastavlja problematizirati temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava, no ovog puta u kontekstu javnog prostora grada. Bijenalna izložba i sva popratna događanja vizija su mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i inkluzivnije civilno društvo. Realizacija ovog projekta započinje sa skupnom i žiriranom izložbom u Galeriji Koprivnica i nastavlja se  lokacijama uz rijeku Dravu, među kojima je i Osijek.

 

Ksenija – TurčićIconophilia, samostalna izložba

rujan 2018.

Izložba – prostorna instalacija koristi tepihe oslikane otiscima ljudskih tijela kako bi nam postavila pitanje: da li ostavljamo trag života, i ostaje li naš zapis na upotrebnim stvarima? Takav različit kontekst vremenskih obilježja predmeta upućuje na potrebu da se obogati život kao otisak u vremenu sa pitanjem – što ostaje za nama?

 

Prostori naracije i imaginacije

rujan – listopad 2018.

Tekst i likovnost dva su načina dočaravanja prostora – fizičkih i mentalnih - a ova izložba propituje mogućnosti njihove interakcije. U vizualno-tematski dijalog postavila bi se djela u kojima tekst generira njihove formalno-oblikovne karakteristike s onima gdje je tekst primarni nositelj sadržaja odnosno naracije. Fizički bi prostori bili, dakle, posredstvom riječi i teksta, postavljeni u aktivnu koegzistenciju s onim opisanim (imaginarnim).

 

Ivan Dorogy: samostalna izložba

listopad 2018.

Izložba recentnih radova akademskog grafičara i dizajnera Ivana Dorogyja, koja kroz autorovu individualnu umjetničku poetiku propituje opća mjesta ali i granice između slikarstva i crteža s jedne, i teorije i prakse grafičkog dizajna s druge strane.

 

„Grupa 4“ (Dorogy, Kusik, Ivandić, Sušac)

studeni 2018.

Pojava četiri slikara i kipara na osječkoj likovnoj sceni sredinom sedamdesetih godina od velikog je značenja za likovnu povijest grada. Ivan Dorogy, Branimir D. Kusik, Boro Ivandić i Marijan Sušac pod nazivom „Grupa 4“ u Osijeku su 1975. održali svoju prvu izložbu, označivši prodor suvremene umjetnosti na osječku likovnu scenu koja je u to vrijeme proživljavala krizu.

 

26. slavonski biennale

prosinac 2018. – veljača 2019.

Slavonski biennale je izložba koja se od 1968. godina održava u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnost, biennale je najznačajnija žirirana skupna izložba u regiji. Kroz svoju izložbenu koncepciju Slavonski biennale uzima u obzir raznovrsnost medija umjetničkog djelovanja i pristupa. U svom nastojanju markiranja odmaka od uloge tradicionalne smotre likovnih umjetnosti izložba jasno koncipira ciljeve povezivanja autorske iskaze u komunikacijske sisteme suvremene kulture.

 

Muzejsko-pedagoški program

Muzej likovnih umjetnosti uključuje posjetitelje u svoje programe na više razina, od posjeta izložbi uz vodstvo kustosa ili posjeta izložbi uz materijale pripremljene i prilagođene za proučavanje pojedinačnih umjetničkih djela, do likovnih radionica na kojima ciljana publika može steći praktično iskustvo o likovnim tehnikama. Oni se kreiraju praćenjem želja i različitih interesa posjetitelja, a muzejski program je podloga za razvoj pedagoških programa. Ciljevi tih programa su: usvajanje pojmova likovnoga jezika i upoznavanje s poviješću umjetnosti, razvijanje kreativnosti, mašte i percepcije, upoznavanje s likovnim tehnikama te razvijanje interesa za različita područja likovne umjetnosti.

Svake godine uključujemo se u manifestacije poput Noći muzeja, Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja) i Europske noći muzeja (20. svibnja). Zabilježite ove važne datume i provedite ih u Muzeju likovnih umjetnosti uz bogat program koji pripremamo za vas.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.