Hrvatski radio

Radio Osijek

Grga Čvarak u Dječjem kazalištu

04.02.2013.

11:23

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku nova je premijera predstava „Grga Čvarak“ koju je prema pjesmi Ratka Zvrka napisala i režirala Tamara Kučinović. Premijera je u utorak, 5. veljače u 18 sati.

Grga Čvarak

Da upitaš bilo koga
u mom kraju,
Zelengaju:
- Tko sve radi naopačke,
tko iz praćke gađa mačke,
tko preskače preko zida,
tko lastina gnijezda skida,
tko kokoši za rep vuče,
tko se s djecom stalno tuče,
spreman da u svađi plane
ko ugarak?
Odgovor će uvijek biti:
- Grga Čvarak.
Al’ da pitaš u mom kraju,
Zelengaju,
isto tako :
- Tko je cijele noći skako
da bolesnoj majci dade
aspirine, limunade,
i da pitaš isto tako
tko je jako, jako plako
zato što se Mila mala
po koljenu ogrebala
kad je pala
čak u jarak?
Odgovor će uvijek biti
- Grga Čvarak.
Što je takav?
Tko bi znao?
Čas je dobar,
čas je zao,
čas bi svakom srce dao,
a čas bi se s vukom klao,
mršav, tanak ko suharak
- Grga Čvarak.

 

Postoji nešto u ljudima što ih tjera da se prilagođavaju okolini. Često se nađemo u situaciji gdje kažemo suprotno onom što mislimo ili ono što mislimo pokušavamo bar malo ublažiti jer bi nam se moglo dogoditi da budemo isključeni ili ismijani. Međutim, ima među nama i onih kojima ne nedostaje hrabrosti (ili ludosti?), onih koji se usuđuju biti drukčiji.
Takav je i naš Grga Čvarak. Grga ima ozbiljan, jaaaaako ozbiljan razlog za ono što čini i učinit će sve što može da svoj plan sprovede u djelo. Pritom ga uopće ne zanima što selo misli o njemu. Selo pak Grgu ne razumije i na sve će ga moguće načine pokušati spriječiti, odnosno izliječiti. Kad osjete da sami ne mogu riješiti Grgin problem, pozvat će razne mudre i učene ljude, no naizgled ništa ne može pomoći Grgi…
Hoće li se netko dosjetiti da ključ zapravo drže dvije rode, nekoliko kokoši, četiri mačke i jedna Mila Mala i hoće li svima postati jasno kako je potrebno samo malo razumijevanja, saznat ćete ako s nama posjetite Grgino selo.
Maja Sviben

Nakon velikog uspjeha predstave Grga Čvarak u režiji Ivana Baloga (1977. godine), a koja je u vrijeme svoje izvedbe bila apsolutni hit i donijela Dječjem kazalištu brojne nagrade (Mirjana Remlinger osvojila je gotovo sve nagrade u bivšoj državi za animaciju Grge Čvarka) odlučujemo se na naše kazališne daske postaviti ovu predstavu koja je klasik dječje literature i lektirni naslov u osnovnoj školi. Režiju smo povjerili Tamari Kučinović, nakon izvrsnog prijama predstave Dobri doktor Jojboli koji je radila u našem Kazalištu prošle sezone.
Grga Čvarak – buntovnik bez razloga, mangup, svojevoljni harmonikaš sa suhom slamčicom među zubima, šarmantni lukavac, tvrdoglavi veseljak, samoživi dobrica, brižni slobodoljubac, suosjećajni nevaljalac, zaljubljeni strašljivac… sve to i još puno više skriva se u Grgi Čvarku. Sve to i još više žele suzbiti, promijeniti i popraviti svi oko njega (babe, dide, učiteljice, psiholozi, svećenici, doktori i cijela delegacija znanstvenika) pokušavajući odgovoriti na pitanje: zašto je, pobogu, taj dječak takav? Zašto se ističe svojom apsolutnom različitošću, zašto, zašto, zašto? I što se više oni združeno muče ispraviti greške u karakteru našeg bezbrižnog slobodnjaka, tim više on radi upravo suprotno. Svi oni razbijaju glavu visoko inteligentnim odgovorima na pitanje, svi oni znaju zašto je on takav i svi znaju kako ga ispraviti, svi osim one koja naslućuje odgovor na pitanje: ‘Zašto?’ I sve dok ona (Mila mala) nije pala i koljeno zbog njega razderala, nitko nije ni slutio da je odgovor najjednostavniji od svih na svijetu – Grga Čvarak se zaljubio i ne zna kako, ne zna što bi, ne zna gdje bi i sve radi naopačke ne bi li privukao pažnju, ne bi li se pokazao i dokazao, istaknuo i od pravila maknuo, i tako sve dok nije shvatio da je put samo jedan – iskrenost. Sve najinteligentnije inteligentnosti ovog svijeta, sve knjige i sva znanja ne mogu odgovoriti na najjednostavnije pitanje – zašto je netko takav kakav jest? Ovom veselom komedijom s daškom seoskog vjetra, u kojoj suprotstavljamo pojedinca masi, želimo istaknuti da su odgovori na sva pitanja puno jednostavniji no se čine. Želimo istaknuti da se masa i visoka inteligencija vrlo često zatrpavaju znanjima zbog kojih ne vide najjednostavnije – da se Grga jednostavno zaljubio. I zbog toga je njihova želja da izmijene njegov karakter potpuno pogrješna, jer njegov karakter ne treba mijenjati, nego usmjeriti na ljubav.
Tamara Kučinović


prema pjesmi Ratka Zvrka napisala i režirala Tamara Kučinović
Dramaturginja: Maja Sviben
Scenografija, lutke, kostim: Marina Zavyalova
Autor glazbe: Hrvoje Radnić

GRGA ČVARAK – Edi Celić
MAMA – Areta Ćurković
MILA MALA – Lidija Kraljić
MAMA MILE MALE – Lidija Helajz
BABA – Zvjezdana Bučanin
DJED – Ivica Lučić
ŽENA – Inga Šarić
SVEĆENIK – Ivica Lučić
ČASNE SESTRE – Inga Šarić, Lidija Helajz, Zvjezdana Bučanin
DOKTOR – Ivica Lučić
MEDICINSKE SESTRE – Inga Šarić, Lidija Helajz, Zvjezdana Bučanin
ZBOR MAČAKA, KOKOŠI, RODE – Edi Celić


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.