Hrvatski radio

Radio Osijek

Gubi li HDLU Galeriju Kazamat?

15.02.2017.

15:13

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HDLU Osijek sazvao je konferenciju za novinare želeći upozoriti na upitnu budućnost Galerije Kazamat čiji je dio prostora Grad Osijek iznajmio za rekreativno-sportske aktivnosti, a sam ulaz u Galeriju političkoj stranci.

HDLU je 1997. godine pokrenuo inicijativu za otvaranje izložbenog prostora za što je Ministarstvo kulture uložilo 4,5 milijuna kuna u obnovu prostora Galerije Kazamat. Godine 2001. HDLU Osijek i Grad potpisali su ugovor o davanju prostora u Jagićevoj 2 za djelovanje Galerije Kazamat i ateliera članova HDLU-a koji je Grad jednostrano raskinuo još 2007. godine. Dio prostora na upravljanje je predan Gradskim galerijama Osijek, a dio prenamijenjen u poslovne prostore koji se daju u najam. HDLU tako za korištenje Galerije Kazamat već godinama nema sklopljen ugovor s vlasnikom prostora, Gradom Osijekom. U prosincu prošle godine multimedijska dvorana Kazamata tako je iznajmljena za sportske aktivnosti, a ulazni prostor u Galeriju političkoj stranci čime je izložbeni prostor ostao bez službenog ulaza. Na konferenciji za novinare članovi HDLU-a istaknuli su da su četiri puta službeno tražili sastanak s gradonačelnikom Vrkićem kako bi riješili problem, no on ih nije primio.


Medijski istup likovnjaka izazvalo je gradonačelnikovo obraćanje na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća kada je odgovarajući na pitanje vijećnika o iznajmljivanju ulaznog prostora Galerije Kazamat Vrkić, među ostalim, poručio "... da tamo postoje neka stečena stanja, da su se dogodile nekakve promjene..." za što kažu da im nije jasno na što gradonačelnik aludira. Uvredljivim i nedopustivim smatraju gradonačelnikove riječi za članove HDLU-a - "ti neki ljudi, koji se sada predstavljaju pravednicima u kulturi..." napominjući da je HDLU Osijek krovna strukovna udruga likovnih stvaratelja grada i regije.
U HDLU-u napominju kako njihove programe podržava Ministarstvo kulture koje je za ovu godinu za njihov rad izdvojilo 92.000 kuna, a Grad Osijek 10.000 kuna.
HDLU Osijek zahtijeva od Grada Osijeka da poništi ugovore o najmu prostora koji su sastavni dio Galerije Kazamat. Traže da se prostor prenamijeni iz poslovnog u prostor od posebnog kulturnog značaja za Grad Osijek, što je praksa i u ostalim gradovima. Očekuju i javnu ispriku gradonačelnika Vrkića jer je svojim izjavama okaljao ugled članova HDLU-a i šire kulturne javnosti grada Osijeka.
Ostaje pitanje zašto Grad Osijek ne želi podržati rad HDLU-a Osijek, ima li dovoljno dobre volje i prostora u gradu kako za poslovnu tako i za kulturnu namijenu te može li Ministarstvo kulture koje je i uložilo novac za uređenje Galerije Kazamat biti barem posrednik u uspostavljanju boljih odnosa između politike i umjetnosti.

U privitku možete pročitati priopćenja HDLU-a Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.