Hrvatski radio

Radio Osijek

Hana i Hana u HNK-u

19.03.2013.

11:17

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Duodrama autorice i redateljice Mire Perić Kraljik premijerno je izvedena u subotu, 16. ožujka u 20 sati na Noćnoj sceni osječkog HNK. Ponovno je na rasporedu 20. i 25. ožujka.

 

Ovom predstavom glumica, redateljica, profesorica na Učiteljskoj akademiji u Osijeku, pjesnikinja i književnica Mira Perić Kraljik proslavlja 30. obljetnicu umjetničkog rada.

Scenograf i kostimograf je Neven Mihić, a glazbu potpisuje Mariaberta Blašković. Igraju: Hana I - Petra Blašković, Hana II - Katarina Baban, glas susjede - Ana Stanojević, glas dostavljača pizze - Miroslav Čabraja

 

 

O SPOZNAJI

Dramski tekst Hana i Hana autorice Mire Perić Kraljik provokativan je tekst koji progovara o duboko skrivenim tajnama suvremene žene, on suvremenoj ženi daje Hanino tijelo i konačno pruža priliku neka opipljivo nevjernim Tomama ispriča samu sebe, pruži im priliku neka dodirnu strahove, boli, traume, sve ono što žena danas u sebi prešutno nosi.

Predstava Hana i Hana beskompromisno u živo tijelo od krvi i mesa utjelovljuje čovjekovu (ženinu) prešućivanu podvojenost na javno i privatno, na savršenstvo fasade i ranjenu nutrinu koju zdušno, godinama potiskujemo, skupljamo u lavinu, u ranjeno, neprestano ušutkivano tkivo, ona progovara o gnjevnim prstima traume koji nas modeliraju poput gline, iz čije zlobe izrastamo u “naherena” stabla ili draču, jači ili umorniji.

Potraga za spoznajom je bit života, a svaka spoznaja svijeta oko nas započinje nama samima. Nesigurna, umorna Hana odlučuje spoznaju o sebi samoj potražiti u snu. Zato ispija veliku količinu sedativa. Negdje na međi, u zagrljaju blizanaca Sna i Smrti, u snu koji poput Aske pleše na granici smrti upoznaje svoje drugo JA, upoznaje duboko skrivene dijelove svoje osobnosti, spoznaje da samo istina oslobađa.

(Ivana Šojat – Kuči)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.