Hrvatski radio

Radio Osijek

Harmsijek u osječkom HNK

24.02.2015.

13:23

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u petak, 27. veljače premijerno će biti izveden Harmsijek.

Daniil Ivanovič Juvačov jedan je od najznačajnijih aktera ruske avangardne književnosti. U njegovim rukopisima sreće se više od 40 pseudonima, ali ostao je poznat kao Daniil Harms. Zbog svoje "apsurdne logike i izostanka sovjetskih vrijednosti u djelima", od dječje književnosti do poezije, priča, pripovjedaka, drama (u stihu i prozi), do osude za „širenje defetizma i klevetničkog raspoloženja", bio je proganjan i zatvaran da bi život okončao u psihijatrijskoj ustanovi, odlučivši se praviti ludim. Umro je od gladi u veljači 1942. za vrijeme lenjingradske blokade.

Sedamdeset tri godine kasnije kolaž njegovih tekstova bit će izveden na pozornici osječkog HNK. Vezu Harmsa i Osijeka dramaturški i redateljski stvorio je Mario Kovač. Apsurd koji Harms nosi u svojim djelima zapravo je apsurd koji mi živimo svaki dan, stoga je Harms uvijek suvremen, napominje Kovač. Predstava Harmsijek, kako kaže Kovač, uvelike ovisi o glumcima koji su morali, posebice oni mlađi, dijelom i zaboraviti sve što su naučili o glumi i napraviti odmak od sigurnog i standardnog (prema kriterijima struke). Dvanaestero se glumaca našlo u preko 40 uloga.

Za vizualni identitet predstave zaslužni su Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga, a scenu i kostime napravili su u skladu s kriznim vremenima obilno se služeći fundusom. Glazbu je skladao Tomislav Babić, a rasvjetu oblikovao Tomislav Kobia.

Premijera Harmsijeka je u petak, 27. veljače u 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.