Hrvatski radio

Radio Osijek

Hasanbegović: raspodjela novca neće biti politička

12.03.2016.

14:15

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u radnom je posjetu Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku napomenuo kako će kriteriji u raspodjeli sredstava iz proračuna namijenjena za kulturu biti kulturološki, a ne politički.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u subotu je bio u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, gdje je održao sastanak s gradonačelnicima gradova s područja Osječko-baranjske županije kao i čelnim ljudima kulturnih ustanova s područja Grada i Županije.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je da hrvatska kultura nije samo u Zagrebu te da će ubuduće osnovni kriterij u raspodjeli sredstava biti kulturološki, a ne politički, odnosno da će isključivo rezultati rada kulturnih ustanova biti mjerilo i kriterij prema kojem će im se dodjeljivati sredstva. Što se tiče ovogodišnjeg proračuna, kojim je za kulturu predviđeno 923,9 milijuna kuna ili 418 tisuća kuna manje nego lani, rekao je kako su ona i dalje nedostatna, te će nastojati to promijeniti već u sljedećem proračunskom razdoblju.

Raspravljalo se o dosezima, problemima i perspektivama kulture na ovom području, a osječki gradonačelnik Ivan Vrkić prvim je sastankom s ministrom iznimno zadovoljan, posebice jer su se složili kako u kulturi treba biti što manje politike: "Jedini kriterij za raspodjelu novca u kulturi je kriterij koji dolazi iz kulture, a ne politički. Oni koji prave politiku od onoga što ministar radi, imam dojam da im ne odgovara namjera ministra da upravo na ovaj način dijeli novac. Oni kroz političku galamu misle da mogu zadržati privilegije koje su do sada imali. To je ono što mi se čini najvažnije jer svi zajedno moramo praviti projekte i programe te postupati prema vrijednosnom sustavu u kojem novac trebaju dobiti oni koji to zaslužuju." - rekao je Vrkić.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako podržava ministrovu ideju da se sredstva namijenjena kulturi dodijeljuju sukladno uspjesima i rezultatima određenih ustanova. Posebice je istaknuo primjer načina financiranja Hrvatskog narodnog kazališta, jer se samo zagrebački HNK sa 51% finacira iz državnog proračuna, iako ono nije jedino nacionalno kazalište: "Država se mora uključiti, ne samo u zagrebačko, nego je u istom statusu i HNK u Osijeku, Rijeci, Splitu i Varaždinu, te na isti način sudjelovati u njihovu financiranju. Ne izbjegavajući financiranje HNK u Osijeku od strane Osječko - baranjske županije, nego, dapače, da im omogućimo još kvalitetniji rad jer oni su najbolja kazališna kuća u Hrvatskoj s nagrađenim brojnim predstavama." - rekao je Šišljagić.

Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder izrazio je zadovoljstvo zbog ministrovih najava dodajući da se do sada iz državnog proračuna za osječki HNK izdvajalo oko 1,5 milijuna kuna, što je uvjerljivo najmanje u odnosu na druge nacionalne kazališne kuće u Hrvatskoj: "Godinama smo zanemarivani i marginalizirani. Ne samo HNK, nego i druge kulturne ustanove na hrvatskom istoku. Ne tražimo od Ministarstva milost. Mi tražimo da naša pozicija bude barem jednaka poziciji svih ostalih sredina, odnosno kulturnih ustanova u Hrvatskoj, što do sada nije bio slučaj." - rekao je Šnajder. Podsjetio je kako kulturni djelatnici i ustanove s ovoga područja postižu značajne rezultate, pa su u tom smisli zatražili od ministarstva da rezultati rada budu mjerilo i kriterij pri dodjeli sredstava.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.