Hrvatski radio

Radio Osijek

HNK: Kako preživjeti s 4 milijuna kuna manje?

22.01.2015.

17:28

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opstanak osječkog Hrvatskog narodnog kazališta upitan je, upozorili su na današnjem sastanku u Osijeku sindikalisti i kazalištarci, jer nakon smanjenja sredstava iz gradskog proračuna, čime se automatski smanjuju i ona iz županijskog, za svoju će djelatnost imati čak četiri milijuna kuna manje nego prošle godine. Na sastanku s osječkim dogradonačelnikom Vladimirom Hamom dobili su jamstva da će se u proljetnom rebalansu gradskoga proračuna nastojati vratiti dio sredstava.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku koje djeluje više od 110 godina ponovno se našlo pred velikim problemima jer su mu financijska sredstva smanjena za četiri milijuna kuna. Smanjenje u tom iznosu nastalo je nakon što je Grad Osijek, jedan od osnivača, zbog ukupnog smanjenja prihoda u proračunu za 2015. godinu HNK-u smanjio stavku za dva milijuna kuna, pa je na temelju ugovora o zajedničkom financiranju u 50-postotnom odnosu i Osječko-baranjska županija, koja je drugi osnivač, za isto toliko smanjila novac za HNK. Prošle su godine suosnivači za kazalište osigurali po 12 milijuna i 700 tisuća kuna.

K tomu valja dodati da je istekao kolektivni ugovor, uskoro istječe i mandat vršitelja dužnosti ravnatelja, a 208 djelatnika ne plaši se samo smanjenja plaća, već i osipanja ansambla te nemogućnosti osiguravanja temeljnih uvjeta za realizaciju programa. „Jer, ako se isplate plaće, postavlja se pitanje hoće li HNK ostati bez struje i grijanja i hoće li imati novca za program“, upozorila je glavna tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić. Istaknula je pritom da je takav odnos prema kulturi u Osijeku nedopustiv. „Nijedno kazalište u Hrvatskoj nije u takvoj situaciji. Ni u jednom se nije dogodilo da je osnivač bez ikakvog obrazloženja ugrozio osnovnu funkciju kazališta. Meni se čini da je to put zatiranja kulture, zatiranja HNK u Osijeku“, rekla je Pilić.
Osječko-baranjska županija spremna je ispuniti sve svoje financijske obaveze, kaže pročelnica Upravnog odjela za kulturu Snježana Staščik: „Sredstva u županijskom proračunu su osigurana, ona postoje i čim Grad promijeni odluku i poveća stavku kojom financira HNK, mi ćemo ih uplatiti“, objašnjava Staščik. Predsjednik Kazališnog vijeća Ivica Završki drži kako bi se Ministarstvo kulture trebalo uključiti u rješavanje nastaloga problema i ne smije se držati po strani. „Tim više što je iniciralo promjenu Zakona o kazalištu kada je trebalo imenovati vršitelja dužnosti intendanta u Osijeku. To što se ministarstvo ne javlja ni v.d. intendantu, ni nama, nije baš neka dobra poruka“, kaže Završki.

Budući da na sastanku u kazalištu nije bilo predstavnika Grada Osijeka, odlučili su otići u sjedište gradske uprave gdje ih je primio dogradonačelnik Vladimir Ham. Taj je razgovor bio zatvoren za javnost, a kako su izjavili nakon sastanka rebalansom proračuna već na proljeće pokušat će se povećati i novac za HNK. U iduća dva mjeseca, plaće se neće mijenjati.
„Dobra volja postoji za korekciju tih sredstava u rebalansu proračuna. Mi ćemo se potruditi da u proračunskim prihodima iznađemo dodatna sredstva. Ja sam siguran da ona neće biti na toj razini koja je skinuta u odnosu na prošlogodišnja sredstva, ali baš zato smo krenuli u dijalog da vidimo tko što može doprinijeti tome i, naravno, apelirati zajedno i na Ministarstvo kulture da nam priskoči u ovoj nezavidnoj situaciji“, izjavio je Ham.
„Ovaj je sastanak otvorio mala vrata, što je trebalo još prije napraviti. Spremni smo i mi u sindikatu uložiti maksimalan napor“, kaže nakon razgovora s osječkim dogradonačelnikom Ljubica Pilić i najavila skore pregovore oko kolektivnog ugovora. „Želim vjerovati da će biti učinjeno kako je ovdje danas rečeno, da će se opet unijeti red. Red i mogućnost da osječko kazalište radi onako kako je radilo i do sada“, ističe Pilić. Predstavnici sindikata osječkoga kazališta zatražili su i sastanak u Ministarstvu kulture koji bi, doznajemo, trebao uslijediti već ovih dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.