Hrvatski radio

Radio Osijek

“Igrom do različitosti” - deveti festival kazališnih akademija Dioniz

10.03.2016.

14:11

Autor: Hrvatski radio/RĐ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deveti Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz “Igrom do različitosti” održat će se od 14. do 20. ožujka u Osijeku i Đakovu. Sudjeluje 9 kazališnih akademija, a na predstavama i radionicama promovirat će se art terapija, dramaterapija, muzikoterapija, terapija plesom i pokretom.

"Grad Đakovo i ove godine postaje centar mladih kazališta Europe pa želim poručiti građanima da pogledaju europska dostignuća mladih glumaca i da ispune dvorane u kojima će se odvijati predstave i radionice”, rekao je gradonačelnik. Na ovogodišnjem Dionizu, kako je naglasila dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, Helena Sablić Tomić, sudjeluju 9 kazališnih akademija iz europskih zemalja, a na predstavama i radionicama promovirat će se art terapija, dramaterapija, muzikoterapija, terapija plesom i pokretom.
S tim u vezi najavljen je i novi poslijediplomski specijalistički studij kreativne terapije koji pokreću Umjetnička akademija u Osijeku i osječki Medicinski fakultet u suradnji s osječkim i đakovačkim institucijama i udrugama za potrebite, a studij je predstavila psihijatrica profesorica Dunja Degmečić s Medicinskog fakulteta.
“Kroz dugi niz godina primijećen je blagotvorni, pozitivni učinak svih umjetničkih segmenata, odnosno aktivnosti na poboljšanju, na funkcioniranju, na olakšanju određenih psihičkih tegoba tako da smo mi, usuđujem se reći, prvi u RH oformili, odnosno strukturirali, stavili na noge jedan ovakav specijalistički studij gdje mi s ovom našom kliničkom perspektivom, odnosno s jednom drugom terapijskom sferom, znanstveno utemeljenom, medicinskom, postajemo partneri s jednom totalno drugom strukom, a sve u smislu poboljšanja, boljitka, razine funkcioniranja bolesnika. Kad kažem bolesnika – to ne mora nužno biti pravi naš psihički bolesnik nego osobe koje imaju poteškoća u psihičkom funkcioniranju, a u to ulaze raznorazne dijagnoze , odnosno dijagnostičke kategorije, od onih banalnih – raznih kriznih stanja do onih stanja gdje je potrebno malo dublje zagrebati ispod površine”, pojasnila je doktorica Degmečić. Partner u projektu je i đakovačka Udruga za pomoć osobama s teškoćama u razvoju u sklopu koje se već provodi muzikoterapija, naglasila je predsejdnica dr. Zdenka Konjarik.

/tekst i fotografija Mile Ljubičić, HRĐ/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.