Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivana Šojat u novom romanu o ovisnosti mladih

29.05.2020.

15:25

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Ivana Šojat u novom romanu o ovisnosti mladih

Ivana Šojat u novom romanu o ovisnosti mladih

Foto: - / -

Naklada Ljevak objavila je knjigu Ivane Šojat "Zmajevi koji ne lete", prvi roman za mlade te nagrađivane osječke spisateljice, u kojemu se bavi temom maloljetničke ovisnosti o sintetskoj drogi poznatoj kao osvježivači.

Kako se ističe u najavi, Šojat je inspiraciju za roman pronašla u stvarnim događajima, nakon što su prije otprilike dvije godine novinske stupce i naslovne strane portala okrznule priče o novoj sintetskoj uličnoj drogi - osvježivačima, čiji su uživatelji mladi, odnosno, djeca. "Zmajevi koji ne lete" potresna je i katarzična priča o trojici prijatelja koji se koncem osmoga razreda osnovne škole upuštaju u konzumaciju te opasne droge.
"Priča ispričana riječima glavnog lika Marijana podsjeća na niz istinitih događanja o kojima smo mogli čitati u tisku, a događala su se diljem gradova Hrvatske i govori o tipično dječjoj, mladenačkoj potrebi za isticanjem u društvu, za položajem vođe unutar dobne skupine, ali i o potrebi za ljubavlju, koja dovodi do ruba tragedije", stoji u najavi. "Priča je to o takozvanim prijateljstvima, ali i o obiteljima čiji raspadi dovode do osnovnih pitanja glavnih junaka: Gdje pripadam? Tko me voli?", dodaje se.
Radnja prati dječaka kojeg okolnosti emocionalno preopterete pa izlaz potraži na bezizlaznim mjestima. On nije odviše ljut na svijet, iako mu nitko ne bi zamjerao suprotno. Uzrok njegovih žučnih stanja su razvedeni roditelji koji mu serviraju vlastita partnersko-osobna razočaranja. Njegova sudbina krenut će novim smjerom kada ga takozvani "prijatelji" ostave u parku nakon što je "puštanje zmajeva", odnosno pušenje osvježivača, pošlo po zlu.
"'Zmajevi koji ne lete' roman je koji govori o i obraća se mladima, ali namijenjen je svima koji cijene pravu pripovijest. Ivana Šojat odavno se dokazala kao spisateljica pa je ova knjiga samo nastavak njezinog nepogrešivom pričom nabujalog opusa", poručuju iz Naklade Ljevak.
Pjesnikinja, esejistica, prozaistica i romansijerka Ivana Šojat (1971.) iza sebe ima sedamnaest ukoričenih naslova, od čega četiri zbirke poezije ("Hiperbole", "Uznesenja", "Utvare", "Sofija plaštevima mete samoću" i "Ljudi ne znaju šutjeti"), zbirku eseja "I past će sve maske", četiri zbirke novela ("Kao pas", "Mjesečari", "Ruke Azazelove" i "Emet"), te pet romana ("Šamšiel", "Unterstadt", "Ničiji sinovi", "Jom Kipur" i "Ezan"), kao i slikovnice "Heliot, zmaj gnjezdaš" i "Selina i mrakovi". Ivana Šojat dvostruka je dobitnica Nagrade za kratku priču Ranko Marinković Večernjeg lista. Njezina duodrama "Elza hoda kroz zidove", postavljena 2015. u ZKM-u, proglašena je Najboljim novim dramskim tekstom, te ovjenčana nagradom portala Teatar.hr. Za cjelokupan umjetnički rad i promicanje hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu, Šojat je 2016. odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.