Hrvatski radio

Radio Osijek

Izabran Šokački cvit i počelo Šokačko sijelo u Županji

25.02.2017.

01:20

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glazbeno-scenskom priredbom "Oj Županjo, oj Županjo, bečki perivoje" u Županji je svečano otvoreno 50. Šokačko sijelo, najznačajnija tradicijska manifestacija županjske Posavine .

"Ova manifestacija već pet desetljeća slavi šokačku radišnost, tradicijsku kulturu, a prije svega radost života. Šokačko je srce otvoreno kao ravnica. Spremno ugostiti, počastiti, zapjevati zaplesati, sve to na jednom mjesto okupljeno kako bi se predstavilo na ovoj smotri", kazala je u prigodnom govoru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši kako je posebice ponosna na domoljublje građana Županje.

Županjcima je poručila neka i dalje čuvaju kako domoljublje tako i ljubav prema tradicijskoj kulturi ocjenivši kako je upravo u Županji očuvan hrvatski izraz autentičnost narodnog stvaralaštva.

Osvrnuvši se na današnju situaciju u hrvatskom društvu, Grabar Kitarović je ocjenila kako osim problema dugotrajne gospodarske recesije posebice zabrinjava nezaposlenost većinom žena i mladih a posebice, kako je kazala, egzodus mladih. Založila se za što hitnije pokretanje pozitivnih gospodarskih procesa kako bi se zaustavilo iseljavanje iz Hrvatske.

Posjetiteljima se u ime predsjednika Vlade obratila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekavši kako je kao bivšu folklorašica posebice vesele manifestacije poput Šokačkog sijela poručivši kako je sigurna da će projekt Slavonija, Baranja i Srijem Vlade RH polučiti rezultate koji će pokrenuti život u tome dijelu Hrvatske.

Govorio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te županjski gradonačelnik Davor Miličević koji je kazao kako je Šokačko sijelo duša Županje i događaj koji se u Županji iščekuje kroz cijelu godinu.

Nakon što je 50. šokačko sijelo prigodnim riječima otvorila predsjdnica Kolinda Grabar Kitarović, uslijedio je prigodnim program uz nastupe tamburaških sastava, pjevača i pjevačkih skupina te KUD-ova s županjskog područja. Održan je i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokači cvit 2017.", a titulu najljepše ponijela je Mateja Čolić iz Županje. Prva pratilja je Ana Filipović, također iz Županje, a druga pratilja Dorotea Matanov iz Duboševice.

Ovogodišnje Šokačko sijelo traje tradicionalno do početka korizme i završava u utorak uoči blagdana Peplenice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.