Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba Starter 2

25.01.2013.

14:40

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

STARTER 2 izložba je studentskih radova sva četiri kolegija (slikarstvo, grafika, kiparstvo i multimedija) Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.

 Dio je projekta TRI HITNE INTERVENCIJE U TVRĐI ostvarenog u suradnji s Muzejom Slavonije, a izložba je postavljena u atriju Arheološkog muzeja. Odabrani su najbolji radovi studenata nastali u zadnjih nekoliko godina.

 


U širokom rasponu od crteža, slika, grafika i kiparskih ostvarenja pa do fotografija, videa i novih medija, studenti demonstriraju vještinu, talent i kreativnost, dokazujući možda da su oni nositelji kulturnog preobražaja kako grada Osijeka, tako i cijele regije. Kako je to već nagoviješteno samim nazivom manifestacije, STARTER 2 afirmira startne pozicije mladih umjetnika, koji svojim djelovanjem mogu i trebaju osuvremeniti kulturnu ponudu (g)rada, ne samo na razini proizvodnje kulturnih artefakata, već i svojim pedagogijskim angažmanom, usmjerenim prema senzibiliziranju učenika (pa i šire zajednice) za umjetničko stvaralaštvo i (multi)kulturne vrijednosti. Ono što postaje jasno već pri prvom susretu s izložbom je istodobna zrelost u promišljanju medija, spretna tehnička izvedba, kao i slojevita mogućnost iščitavanja, odnosno artikulirana refleksija neposrednog povijesno-duhovnog trenutka. S druge strane, neosporna dimenzija humora i duhovitih poruka kojima obiluju radovi, ukazuju i na optimizam koji ovim mladim umjetnicima nije stran i koji signalizira kako usprkos vremenu nestašice i jačanja pesimizma zbog loših gospodarstveno-političkih trendova te zaoštravanja klasnog konflikta, upravo ovu mladu generaciju (umjetnika) treba podržati u njihovom progresivnom i kreativnom radu.

(Iz kataloga izložbe - Andrej Mirčev)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.