Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba u Galeriji Knifer- STARTER 4

24.09.2020.

11:05

Autor: Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

U Galeriji Knifer u Osijeku otvorena je izložba nagrađenih studenata “ STARTER 4”. Izložba predstavlja radove nagrađenih studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u protekle dvije akademske godine.

Za akademsku godinu 2017./2018. nagrađeni su Luka Brico, Maja Biondić, i Martina Kovačević dok su za prošlu akademsku 2018./2019. godinu nagrađeni Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić. Na kraju svake akademske godine žiri sastavljen od profesora Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dodjeljuje nagrade za izvrsnost u radu tijekom akademske godine. Radovi kojima se mladi umjetnici predstavljaju rezultat su cijelogodišnjeg rada a naglasak se daje na raznorodnosti medija što je ujedno i cilj istraživačkog rada studenata. Na izložbi se prezentiraju  studentski radovi sva četiri kolegija: slikarstvo, kiparstvo, grafika i multimedija. Izložba je ujedno i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u STARTERsku poziciju, dajući naglasak na činjenicu da je ovo samo „vjetar u leđa“ koji će možda biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija. Afirmirajući mlade umjetnike osvještava se potreba za promidžbom novih nada vizualne umjetnosti i izvan grada Osijeka. Ujedno, izložba je svojevrsni uvod u novu akademsku godinu te samim time jedna vrsta poticaja za buduće, ali i trenutne studente.
Prijašnje izložbe STARTERa, kao i ova predložena, koncipirane su kao likovni događaj kojim je revijalno obuhvaćen presjek najboljih radova i zrcali različita gledišta pedagogijsko-umjetničke izobrazbe. U širokom rasponu od crteža, slika, grafika i kiparskih ostvarenja pa do fotografija, videa i novih medija, studenti demonstriraju vještinu, talent i kreativnost. Izmještanje radova iz Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje su prvobitno nastali, prilika je otvaranja dijaloga o funkciji, značaju i vidljivosti koju bi Akademija trebala imati, kada je riječ o (re)generiranju urbane kulture Osijeka. Revijalne izložbe STARTERa bacaju svjetlo i na nužnost interdisciplinarne i međuinstitucijske komunikacije, pogotovo u sferi kulturne prakse koja se sve više realizira zahvaljujući permanentnom prekoračenju granica između disciplina i različitih diskurzivnih praksi. Na tom tragu je izložba STARTER 4 te ju je moguće tretirati kao paradigmatski pokušaj kreiranja novog umjetničkog senzibiliteta čija će kreacija eventualno probuditi uspavani duh grada i ponovno ga učiniti toposom susreta i afirmacije suvremenosti.

Izlagačisu Luka Brico, Maja Biondić, Martina Kovačević, Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić.

Izložba je postavljena do 2.listopada, kada se seli u Galeriju Prica u Samoboru.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.