Hrvatski radio

Radio Osijek

13:06 / 17.09.2017.

Autor: Sanja Račić

Izvorni folkloraši, kuburaši, kandžijaši, mažoretkinje i limena glazba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednjega dana 52.Vinkovačkih jeseni u svečanom je mimohodu ulicama i trgovima Vinkovaca prošlo više od četiri tisuće članova folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva. Sudionike i goste pozdravila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, visoka pokroviteljica manifestacije.

Kada je mimohod čuvara tradicijske kulture, članova osamdesetak folklornih skupina iz zemlje i svijeta, konjskih zaprega i konjanika, kandžijaša, kuburaša, mažoretkinja i limene glazbe završio svi su se uhvatli u kolo. U najvećem kolu od središta Vinkovaca do stadiona Cibalije bili su i sudinici mimohoda, ali i posjetitelji. Zvuku tambure nije odoljela ni hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Visoka pokroviteljica Vinkovačkih jeseni zaplesala je i istaknula važnost te najveće tradicijske manifestacije u Europi: "Ovo je jedna iznimna kulturna svečanost koja je toliko godina čuvala hrvatski jezik, kulturu, narodne običaje i u vremenima kada to nije bilo lako, kada je bilo onih koji su pokušali zatrti i našu pjesmu i našu riječ , a ponekad i naše ime. Zato držim da osmišljenom državnom politikom moramo i dalje nastaviti podržavati kako Vinkovačke jeseni tako i druge manifestacije koje čuvaju hrvatsko folklorno i nacionalno nasljeđe". 

Posljednjega dana 52.Vinkovačkih jeseni na programu je drugi i treći dio Državne smotre izvornog folklora. Tamburaški maraton je u šatoru Vinkovačkih jeseni gdje će se održati i svečanost zatvaranja manifestacije nakon čega će na obali Bosuta biti zapaljen Feniks od slame. Koncert najboljih hrvatskih tamburaša počinje u 22 sata i 30 minuta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.