Hrvatski radio

Radio Osijek

Kandidat za Oscara film Zvizdan u Osijeku

21.09.2015.

22:45

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U osječkom kinu Uraniji pretpremijerno je prikazan film Zvizdan- dobitnik nagrade žirija na filmskom festivalu u Cannesu, dobitnik 6 zlatnih arena na festivalu u Puli i hrvatski kandidat za Oscara 2016. godine.

"Zvizdan" govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.
Prva je ljubavna priča smještena u 1991. godinu - predratna previranja, prve barikade i napetost koja među selima doseže vrhunac, nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih iz dvaju susjednih sela. Deset godina kasnije, rat je već gotov, ali ne i zaboravljen - ožiljci još nisu zacijelili i naši se protagonisti moraju suočiti s njima. Treća priča smještena je u 2011. godinu - ni zla, ni napetosti, ni sumnje nisu nestale, ali čini se da je vrijeme za novi početak.

Uloge: Tihana Lazović kao Jelena / Nataša / Marija, Goran Marković kao Ivan / Ante / Luka,Nives Ivanković kao Jelenina / Natašina majka, Dado Ćosić kao Saša,,Stipe  Radoja kao Božo / Ivno,,Trpimir Jurkić kao Ivanov / Lukin otac Mira Banjac kao Ivanova baba,Slavko Sobin kao Mane / Dino.

Uz glumačku postavu, osječkoj publici film je predstavio i redatelj Dalibor Matanić.

U redovnom programu kina Urania "Zvizdan" je od četvrtka, svakoga dana u 19,45.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.